Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Παπανικολάου: Yπερψηφίστηκε η εφαρμογή της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την νεολαία

Ομόφωνα υπερψηφίστηκε από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η έκθεση του Έλληνα ευρωβουλευτή Γιώργου Παπανικολάου για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την νεολαία

- Προβλέπονται μέτρα για αυξημένη χρηματοδότηση και νέες πολιτικές δράσεις για τους νέους –
Με την ομόφωνη γνώμη όλων των πολιτικών ομάδων (28 υπέρ, 0 κατά, 0 άκυρες ψήφοι) υπερψηφίστηκε σήμερα στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η έκθεση για την αξιολόγηση της εφαρμογής των τριών πρώτων χρόνων της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την νεολαία κατά την τρέχουσα δεκαετία. Ο εισηγητής, ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου, έκανε λόγο για μια σημαντική πρωτοβουλία σε μία περίοδο όπου η ανεργία και η έλλειψη ευκαιριών για τους νέους βρίσκονται σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα ιδίως σε κράτη μέλη της Ε.Ε., όπως η χώρα μας, που πλήττονται από την οικονομική κρίση. «Η συγκεκριμένη έκθεση κινείται μακριά και πέρα από διαπιστώσεις αναφορικά με την κατάσταση των νέων στην Ευρώπη σήμερα. Συμπεριλαμβάνονται συγκεκριμένες προτάσεις, άμεσα αξιοποιήσιμες και υλοποιήσιμες από τα κράτη μέλη» δήλωσε ο Έλληνας ευρωβουλευτής.
Η έκθεση μεταξύ άλλων εστιάζει σε μέτρα για την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας των νέων, στο γεγονός ότι οι επενδύσεις στην παιδεία στα κράτη μέλη μειώνονται, στην ανεπαρκή ή λανθασμένη αξιοποίηση των πόρων από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και στην αύξηση των επενδύσεων στη γνώση, στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα.
Συγκεκριμένα, στην έκθεση του Έλληνα ευρωβουλευτή, συμπεριλαμβάνονται προτάσεις όπως:
- Αύξηση και καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την νεολαία κατά το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε. (2014-2020).
- Προτάσεις για την διεύρυνση της πρωτοβουλίας «Εγγύηση για τους νέους».
- Δημιουργία «δικτύου προστασίας» σε νέες επιχειρήσεις (start-ups) και παροχή πλήρους στήριξης (χρηματοδοτική, συμβουλευτική, τεχνική) από την Ε.Ε. σε κάθε στάδιο υλοποίησής τους.
- Πρόταση για τη χρηματοδότηση μιας νέας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την στήριξη της εκπαίδευσης και της απασχόλησης υπό τον τίτλο «Κανένας νέος χωρίς εκπαίδευση. Κανένας νέος εκτός αγοράς εργασίας».
- Μέτρα για την απορρόφηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητοι από τα κράτη μέλη και μέχρι πρόσφατα ξεπερνούσαν τα 30 δις ευρώ.
- Ευέλικτα μέτρα για την αντιμετώπιση της πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης.
- Στοχευμένες επενδύσεις για την σύνδεση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς εργασίας.
- Εμπλοκή των ευρωπαϊκών πολιτικών στις νέες τεχνολογίες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στόχο την καλύτερη ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων με τους νέους αναφορικά με τις ανάγκες τους.
- Διεύρυνση της συμμετοχής των νέων στον ευρωπαϊκό διάλογο.
«Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Ευρώπη συζητά το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερο για τα προβλήματα της νεολαίας. Η Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών κρατών την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συζητηθούν και να αναζητηθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η νεολαία γεννάει προσδοκίες. Η Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσβλέπει η παρούσα έκθεση να αξιοποιηθεί στην επικείμενη Σύνοδο και πολύ περισσότερο να εφαρμοσθεί από τα κράτη μέλη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ώστε χώρες, όπως η Ελλάδα, σύντομα να επωφεληθούν από συγκεκριμένα μέτρα στην προσπάθεια που καταβάλουν για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων» δήλωσε ο κ. Παπανικολάου αμέσως μετά την υπερψήφιση της έκθεσής του στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
*Η επικύρωση της έκθεσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον προσεχή Ιούλιο στο Στρασβούργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...