Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Η Ε.Ε εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος

Μία νέα στρατηγική κατά του οργανωμένου εγκλήματος προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την περασμένη εβδομάδα την ενδιάμεση έκθεση της Επιτροπής κατά του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και του ξεπλύματος (CRIM), ενώ η τελική έκθεση της επιτροπής αναμένεται στα τέλη του 2013. Είναι η πρώτη συστηματική προσπάθεια της Ευρωβουλής να δείξει τον δρόμο της συνεργασίας εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος, δεδομένου ότι οι παράνομες δραστηριότητες διασυνοριακού χαρακτήρα είναι πλέον αδύνατον να αντιμετωπιστούν σε στενά εθνικά πλαίσια.

Όπως επισημαίνει η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαριέτα Γιαννάκου «πάντοτε υπήρχαν δυσκολίες στον χώρο της δικαιοσύνης για την εξομοίωση των ποινών και όλα αυτά, γιατί πολλά πράγματα συνδέονται με τη νομική παράδοση της κάθε χώρας. Τώρα όμως όλοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να γίνει συντονισμός, γιατί η ελεύθερη διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών, προσώπων και κεφαλαίων δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση των σκοπών των εγκληματιών: είτε να διαφεύγουν σε χώρες που οι ποινές είναι μικρότερες, είτε σε χώρες που δεν εκδίδουν εγκληματίες, παρότι το ευρωπαϊκό δίκαιο το ζητάει αυτό».

Η επιτροπή εργάστηκε επί έναν χρόνο, ενώ επισκέφθηκε μεταξύ άλλων την πρώην Γιουγκοσλαβία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ και το Μεξικό. Στις προτάσεις της περιλαμβάνεται η ίδρυση ευρωπαϊκής εισαγγελίας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και η ίδρυση ευρωπαϊκής υπηρεσίας στα πρότυπα του αμερικανικού FBI.



Πηγή: dw.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...