Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Δεν έχει δανεικά και… αγύριστα λέει ο Σόιμπλε

"H Γερμανία δεν μπορεί να παράσχει περαιτέρω δάνεια αν υπολογίζει ότι δεν θα της επιστραφούν" διαμηνύει ο Β. Σόϊμπλε, μέσω της εφημερίδας "Βήμα της Κυριακής" σε όσους θέτουν θέμα νέου κουρέματος του χρέους. 
"Ένα κούρεμα σε δημόσια δάνεια θα σήμαινε ότι η ευρωζώνη δεν θα πάρει πίσω τα δάνεια που παρείχε ως βοήθεια στην Ελλάδα. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάτι τέτοιο θα βοηθούσε τη χώρα.

Η ανασφάλεια θα αυξανόταν. Για τη Γερμανία ένα κούρεμα των δανείων δεν θα ήταν δυνατόν και για λόγους που άπτονται του δημοσιονομικού δικαίου. Νομικά δεν μπορούμε να παρέχουμε περαιτέρω δάνεια, αν υπολογίζουμε ότι δεν θα μας επιστραφούν. Ένα ενδεχόμενο κούρεμα δεν θα είχε εξάλλου τα επόμενα χρόνια σχεδόν καμία επίδραση στην κατάσταση ρευστότητας της Ελλάδας , εφόσον οι τόκοι είναι ήδη σαφώς μειωμένοι και έχουν λάβει εν μέρει παράταση" λέει χαρακτηριστικά στο Βήμα της Κυριακής.

Υπενθυμίζει πως η ευρωζώνη πάντοτε διαβεβαίωνε ότι θα παράσχει υποστήριξη στην Ελλάδα, μέχρις ότου εκείνη αποκτήσει πάλι πρόσβαση στις αγορές αλλά θέτει ως προϋπόθεση να συνεχίσει η χώρα να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις. Υπογραμμίζει πως "για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα με επιτυχία απαιτείται διακομματική συναίνεση. Ελπίζω ότι η τωρινή κυβέρνηση θα συνεχίσει να έχει την απαραίτητη κοινωνική στήριξη για τις εκτεταμένες αλλαγές που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα".

Ο κ. Σόϊμπλε δηλώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα αν και αναγνωρίζει ότι η συνεχής πίεση μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα και φέρνει ως παράδειγμα τις περυσινές εκλογές. "Χωρίς την υλοποίηση των συμφωνημένων διαρθρωτικών αλλαγών η Ελλάδα δεν θα είναι θέση να ασκήσει πάλι ανεξάρτητη οικονομική πολιτική χωρίς να έχει ανάγκη τα δάνεια των άλλων κρατών", υπογραμμίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Σημειώνει πως η ανταγωνιστικότητα μιας εθνικής οικονομίας είναι το "κλειδί" για μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη τονίζοντας πως "δημοσιονομική εξυγίανση και ανάπτυξη δεν είναι πράγματα αντιφατικά".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...