Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Ντράγκι: Η ΕΚΤ δεν λέει «mea culpa» για την Ελλάδα

«Βλέπει» σταδιακή... ανάκαμψη το 2013

Δεν υπάρχει «mea culpa» από την ΕΚΤ στο θέμα του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη διατήρηση του επιτοκίου στο 0,5%. Η βελτίωση των οικονομικών στοιχείων τον Μάιο, είπε, επιβεβαιώνει την πρόβλεψη της ΕΚΤ για σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης στη διάρκεια του 2013.
 Ο Μ.Ντράγκι μιλά στο Νταβός
Ο Μ.Ντράγκι μιλά στο Νταβός
Ο  Ντράγκι τόνισε, ωστόσο, ότι η ΕΚΤ «θα παρακολουθεί πολύ στενά όλα τα νεότερα στοιχεία και θα είναι έτοιμη να δράσει».

Το ΔΝΤ το παραδέχθηκε στην έκθεση που δημοσιοποίησε την Τετάρτη, ότι έγιναν λάθη στη διαχείριση του πρώτου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας και «ατυχείς χειρισμοί», καθώς υποτιμήθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι επιπτώσεις από τις συνταγές λιτότητας στην οικονομία της χώρας.

"Αγάπη μου συρρίκνωσα την Ελλάδα", γράφει ο Γ. Μουζάκης.

Το ΔΝΤ χωρίς κανένα δισταγμό παραδέχθηκε πως οι βασικοί κερδισμένοι από τη λεγόμενη διάσωση της Ελλάδας το 2010 ήταν οι τράπεζες στην ευρωζώνη, οι γερμανικές και γαλλικές, που έσπευσαν να εξασφαλίσουν την αποπληρωμή των χρεών τους και να μειώσουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα φορτώνοντας χρέη στον επίσημο τομέα και στους φορολογούμενους.

Σε ερώτηση που δέχθηκε στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου για την έκθεση του ΔΝΤ και τις παραδοχές του για τη λιτότητα στην Ελλάδα, είπε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει κανένα «mea culpa» να πει στο θέμα του ελληνικού προγράμματος.

«Ένα πράγμα που καταλαβαίνω από αυτή την έκθεση είναι ότι δεν ασκείται κριτική στην ΕΚΤ», σημείωσε ο Ντράγκι.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι απέδωσε σε. . . «στερνή γνώση» την αυτοκριτική της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα λάθη στο μνημόνιο της Ελλάδας το 2010 και σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει εξαιρετική πρόοδο.

"Στερνή μου γνώση"...

«Εάν αυτή η έκθεση του ΔΝΤ, εκτός από το να αποτελεί ένα mea culpa, εντοπίζει τα αίτια των λαθών που έγιναν, θα πρέπει ασφαλώς να τα λάβουμε υπόψη στο μέλλον», δήλωσε ο κ. Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, και πρόσθεσε: «Συχνά, αυτά τα mea culpa αποτελούν στην πραγματικότητα (. . .) μια τάση να κρίνονται πράγματα που συνέβησαν στο παρελθόν με τα μάτια του σήμερα».

Ο Ντράγκι είπε ότι «δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι πριν από τέσσερα ή πέντε χρόνια —όταν γινόντουσαν οι συζητήσεις για την προσαρμογή της Ελλάδας— το κλίμα γενικά ήταν πολύ, πολύ χειρότερο».

«Θυμάστε», πρόσθεσε, «τον φόβο περί μετάδοσης της κρίσης και την πολύ υψηλή μεταβλητότητα» στις αγορές.

Ο κεντρικός τραπεζίτης συνέχισε λέγοντας: «Γιατί δεν κοιτάτε περισσότερο στο μέλλον αντί στο παρελθόν; Γιατί να μην δείξουμε εμπιστοσύνη στην εξαιρετική πρόοδο (της Ελλάδας) που έχει γίνει και τη θετική πορεία της;».

Υποστήριξη

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι η νομισματική πολιτική της τράπεζας υποστηρίζει την ανάκαμψη της οικονομίας και θα συνεχίσει να την υποστηρίζει για όσο διάστημα χρειάζεται.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε μικρή αναθεώρηση προς τα κάτω της πρόβλεψής της για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, εκτιμώντας ότι θα μειωθεί το 2013 κατά 0,6% έναντι μείωσης κατά 0,5% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή της, ενώ για το 2014 προβλέπει ανάπτυξη 1,1% (έναντι 1%).

Όσον αφορά τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 1,4% (από 1,6% με την προηγούμενη πρόβλεψη) και στο 1,3% το 2014. Ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι δεν βλέπει κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη και τόνισε ότι η μείωση του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στη μείωση των τιμών των καυσίμων.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...