Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Γιούνκερ: «Ήθελαν να πετάξουν την Ελλάδα σαν ένα κομμάτι χαρτί»

Όπως τόνισε σε συνέντευξή του, αν κάποιος προσπαθούσε να «αποβάλει» την Ελλάδα θα υπέβαλε αμέσως την παραίτησή του από το Eurogroup.

Η μέχρι πρότινος θέση του δεν του επέτρεπε να μιλήσει ανοιχτά για τα θέματα που αφορούν την εμπλοκή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης. Από τη στιγμή που αποτέλεσε και επίσημα παρελθόν από την προεδρία του Eurogroup, ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ δεν είχε πρόβλημα να καταθέσει την άποψή του για την ελληνική περιπέτεια και για πτυχές της ευρωπαϊκής κρίσης στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Οι Νέοι Φάκελοι».

«Οτιδήποτε έκανα, ήταν για να πείσω τους άλλους να απομακρυνθούν από το εγκληματικό εγχείρημα να πετάξουν την Ελλάδα σαν ένα κομμάτι χαρτί, σαν το τίποτα. Η Ελλάδα δεν είναι το τίποτα. Η Ελλάδα είναι στην καρδιά μου, δεν μπορώ να πω πάνω από τα πάντα, αλλά ένα μεγάλο μέρος των όσων θεωρώ σημαντικά στην Ευρώπη» παραδέχτηκε σε μια στιγμή με έντονο το συναισθηματικό στοιχείο.

Ο Γιούνκερ έδειξε ότι έχει επίγνωση της οικονονικής κατάστασης στη χώρα μας και ότι τα σκληρά μέτρα επηρέασαν τους φτωχούς και όχι τους ευκατάστατους. Αποκάλυψε μάλιστα ότι είχε συχνά κόντρα με τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς και με το ΔΝΤ, την ΕΕ, την ΕΚΤ για την επιβολή των δυσβάστακτων μέτρων που θα επηρέαζε τους οικονομικά δύναμους. «Πιστεύω ότι το πλουσιότερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας δεν είχε την ίδια συνεισφορά σε σχέση με τον πιο αδύναμο μέρος των Ελλήνων. Είναι οι ταπεινοί, οι πιο φτωχοί Έλληνες, που υπέφεραν περισσότερο. Αυτοί που έχουν χρήματα δεν υπέφεραν το ίδιο με αυτούς που δεν έχουν. Αυτές ήταν και είναι οι αμφιβολίες μου. Και το ΔΝΤ δεν το κατακρίνει πραγματικά αυτό. Εγώ το κατακρίνω αυτό. Το ΔΝΤ πίεζε γι’ αυτό, κι εγώ το επικρίνω. Και όχι μόνο το ΔΝΤ, αλλά και άλλοι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ, κράτη μέλη -όχι εγώ- και γι αυτό το λέω κιόλας, όχι εγώ, πίεζαν για το γενικό πλαίσιο των προγραμμάτων προσαρμογής, που ήταν χωρίς άλλη επιλογή η επιβολή νέων θυσιών στο φτωχότερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας».

Στη συνέχεια, ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup θέλησε να τονίσει πόσο στήριξε την Ελλάδα ακόμη και με κίνδυνο να χάσει τη θέση του: «Αυτό που θυμάμαι είναι ότι όταν ο κίνδυνος πλησίαζε ξαφνικά, είτε λόγω εσωτερικών πολιτικών ζητημάτων των άλλων που έδειχναν προς τα εκεί ή λόγω αντίδρασης των αγορών που υπεδείκνυαν κάτι τέτοιο σαν λύση στην κρίση, εγώ πάντοτε αντιδρούσα έντονα. Εκεί ξεκαθάριζα ότι αν κάποιος προσπαθούσε - και το προσπάθησαν - να φέρει την Ελλάδα στον προθάλαμο της εξόδου, τότε θα υπέβαλα παραίτηση από πρόεδρος του Eurogroup».

Τέλος ο Γιούνκερ προειδοποίησε ότι ένα νέο ενδεχόμενο «κουρέματος» του χρέους μόνο κακό θα προκαλούσε στην Ελλάδα, καθώς οι αγορές θα το εκλάμβαναν ως ελληνική αδυναμία: «Μια ελάφρυνση χρέους, ένα κούρεμα, ή όπως αλλιώς το πείτε, δεν είναι στο τραπέζι. Θα το συζητήσουμε, όταν θα τεθεί. Αν συζητούσαμε τώρα ένα κούρεμα, μία ελάφρυνση χρέους, ένα χρηματοδοτικό κενό το 2015-16 ενδεχομένως, χωρίς να έχουμε αυτή την πρόθεση, να κάναμε κακό στην νεοαποκτηθείσα αξιοπιστία της Ελλάδας. Κανείς σήμερα δεν αμφιβάλει ότι η Ελλάδα θα πετύχει. Αν συζητούσαμε σήμερα, χωρίς πραγματικά στοιχεία στα χέρια μας τα ζητήματα της ελάφρυνσης χρέους θα προκαλούσαμε τις αγορές να ξαναενδιαφερθούν γι’ αυτό που αυτές θα ονόμαζαν ελληνική αδυναμία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...