Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Βαν Ρομπάι: Η Ελλάδα έχει αρχίσει πλέον να νοικοκυρεύει τα δημοσιονομικά της


Την άποψη ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει πλέον να νοικοκυρεύει τα δημοσιονομικά της, εκφράζει ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι σε συνέντευξη η οποία...δημοσιεύθηκε στη βελγική- ολλανδόφωνη εφημερίδα De Tijd, υπό τον τίτλο «Το Βέλγιο δεν έχει κάνει επώδυνες περικοπές. Μπορούμε "να σφίξουμε το ζωνάρι" λίγο περισσότερο».

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αποδίδει τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετώπισαν οι κυπριακές τράπεζες στην ελληνική κρίση και το υποχρεωτικό "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων που διακρατούσαν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτηση των δημοσιογράφων «γιατί η ΕΕ "έκλεινε τα μάτια" στα κακώς κείμενα, όπως το φορολογικό καθεστώς στην Κύπρο και το "μαγείρεμα" των ελληνικών στοιχείων», ο Φλαμανδός πολιτικός έδωσε την εξής απάντηση:

«Πράγματι υπήρχαν χώρες που έκρυβαν τα οικονομικά τους προβλήματα κάτω από το χαλί. Ήταν όλα αυτά γνωστά; Ναι, ήταν. Αλλά δεν έγινε τίποτα, επειδή τα πράγματα πήγαιναν καλά, από οικονομικής απόψεως. Αυτή είναι όμως η ανθρώπινη φύση: Αποφασίζουμε να αναλάβουμε δράση μόνον όταν τα πράγματα φτάνουν στο απροχώρητο κι αυτό ισχύει τόσο στην προσωπική μας ζωή όσο και στον δημόσιο βίο. Τους θέσαμε, όμως, ενώπιον των ευθυνών τους.

Χώρες σαν την Ισπανία και την Ελλάδα έχουν αρχίσει να νοικοκυρεύουν τα του οίκου τους, συνεπεία εσωτερικών υποτιμήσεων κολοσσιαίας κλίμακας. Σε ό,τι αφορά τώρα την Κύπρο πρέπει κανείς να δει το ευρύτερο πλαίσιο. Τα προβλήματα που υπήρχαν προκλήθηκαν από την ελληνική κρίση. Οι κυπριακές τράπεζες έπρεπε να υποστούν ένα επώδυνο "κούρεμα" στα ελληνικά ομόλογα που κατείχαν. Από εκείνη τη στιγμή κι ύστερα, τα προβλήματα οξύνθηκαν. Αυτό, όμως, που μπορεί κανείς να προσάψει στην Κύπρο είναι ότι από εκείνη τη στιγμή κι ύστερα, η κυβέρνηση δίστασε επί μακρόν να αναλάβει δράση. Αυτή είναι, όμως, η πολιτική. Οι εκλογές και το πολιτικό κόστος δεν βοηθούν πάντοτε να γίνει αυτό που πρέπει».
agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...