Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

«Πάγο» στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση βάζει ο Επίτροπος Φορολογίας της Ε.Ε


"Να ξεχάσει" το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση κάλεσε ουσιαστικά την κυβέρνηση ο αρμόδιος επίτροπος Φορολογίας κ. Σεμέτα.
Αν και δεν είναι αυτός που τελικά θα αποφασίσει τι θα γίνει, μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο πριν αναχωρήσει από την Αθήνα ο Λετονός Επίτροπος επιβεβαίωσε πως συζήτησε το θέμα τόσο με το πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.


Εμμέσως πλην σαφώς, κάλεσε την κυβέρνηση –και νωρίτερα τα πολιτικά κόμματα μιλώντας στη Βουλή- να το ξανασκεφτούν πριν επαναφέρουν το αίτημα στην Τρόικα:

«Υπήρχαν περιπτώσεις που από το 2009 ήδη ορισμένες χώρες είχαν ζητήσει τη μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένους κλάδους, όπως η εστίαση. Για την Ελλάδα πρέπει να δούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν. Αλλού όπου εφαρμόστηκε η μείωση δεν πέτυχε το σκοπό της και πρέπει η Ελλάδα να δει τα στοιχεία πριν λάβει αποφάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο θέμα της μείωσης των φόρων γενικότερα, φαίνεται πως ο Επίτροπος ακολουθεί τη γραμμή Λαγκάρντ: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση και δεν υπάρχει χώρος για μείωση του επιπέδου φορολόγησης» ανέφερε.

Μιλώντας νωρίτερα στην Βουλή, συνεχάρη την κυβέρνηση για την ανεξαρτητοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού αλλά και της Στατιστικής Υπηρεσίας και κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να την διαφυλάξουν.

Ωστόσο τόνισε ότι «πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα για να θεωρείται ακέραιο το φορολογικό σύστημα. Απαιτείται αξιόπιστο προσωπικό στις εφορίες και πιο σκληρή μεταχείριση για όσους αποφεύγουν να πληρώσουν φόρους, δηλαδή τους πλούσιους και τους ελεύθερους επαγγελματίες».

«Υπάρχει πρόοδος αλλά είναι αργή μέχρι τώρα. Εργαλεία υπάρχουν αλλά απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση» τόνισε. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να επωφεληθεί από τη συμφωνία με την Ελβετία για τις καταθέσεις, που προωθεί η ΕΕ. «θα επιστρέψουν έτσι δισεκατομμύρια στις χώρες τους και είναι ευκαιρία για την Ελλάδα» τόνισε. Συνέστησε «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων για όσους ελέγχονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δεσμεύτηκε πως η Κομισιόν θα βοηθήσει κάθε περαιτέρω δράση.

Για την ΕΛΣΤΑΤ τόνισε πως «η αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων δεν αμφισβητείται πια» και πως στις 6 τελευταίες ανακοινώσεις της η Eurostat δεν βάζει πια «αστερίσκους».
newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...