Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Σόιμπλε: Υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας

Αιχμές κατά του ΔΝΤ – Δεν θυμάμαι να πρότεινε κούρεμα του ελληνικού χρέους, λέει ο Σόιμπλε – Ήμουν ο μόνος που υποστήριζα και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα

Συγκρατημένα αισιόδοξος, ως προς την πορεία της ελληνικής Οικονομίας εμφανίζεται ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα Le Soir, αφήνοντας παράλληλα αιχμές κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

«Υπάρχουν "σημάδια ανάκαμψης. Εύθραυστα, αλλά υπαρκτά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος αναμένεται να επισκεφτεί τη χώρα μας στις 18 Ιουλίου.

Ερωτηθείς για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την πολιτική που ακολούθησε στην Ελλάδα, ο Σόιμπλες σημείωσε ότι πρόκειται για έναν πελώριο Οργανισμό με χιλιάδες λαμπρούς οικονομολόγους, στο πλαίσιο του οποίου υπάρχουν σήμερα διαφωνίες ως προς τις αποφάσεις που έπρεπε να υιοθετηθούν το 2010 για την Ελλάδα. Ωστόσο, τονίζει, «όπως είπε ο Επίτροπος Ολι Ρεν, ούτε εγώ θυμάμαι να πρότεινε το 2010 το ΔΝΤ κούρεμα του ελληνικού χρέους».

Μάλιστα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι από την αρχή και επί μήνες, ο ίδιος ήταν ο μόνος που υποστήριζε τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο κούρεμα του ελληνικού χρέους, σε πείσμα ειδικών και οικονομολόγων που την ταύτιζαν με την καταστροφή. «Τελικά αποφασίσαμε κούρεμα του χρέους κατά 53% και δεν συνέβη τίποτα. Η Ευρώπη είναι πάντα εδώ» σημειώνει ο Σοϊμπλε.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην οικονομία της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι οι προσπάθειες τους πέτυχαν, ενώ σε ό,τι αφορά την Ισπανική οικονομία λέει ότι «συμπεριφέρεται καλά».

Σχολιάζοντας γενικότερα το ρόλο του ΔΝΤ στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του χρέους στην Ευρωζώνη, ο Σόιμπλε τον έκρινε σε γενικές γραμμές θετικό, ως σήμερα, αλλά και ουδέτερο, επισημαίνοντας πως αντιθέτως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ως ένα βαθμό εξαρτάται από τα κράτη μέλη της ΕΕ, το ΔΝΤ είχε τη δυνατότητα «να λαμβάνει τις αναγκαίες αποστάσεις» κατά τις διαδικασίες λήψης σημαντικών αποφάσεων. Οι αποστάσεις αυτές είναι σημαντικότερες από την οικονομική του συνεισφορά, επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Τέλος, ο Σόιμπλε τάσσεται, εκ νέου, υπέρ της δημοσιονομικής σταθεροποίησης στα κράτη μέλη της ΕΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, το δίλημμα ανάπτυξη η λιτότητα δεν υφίσταται αφού μόνο οι υγιείς, δημοσιονομικά, χώρες μπορούν να έχουν υγιή ανάπτυξη. Ως προς το ζήτημα των μισθών στην Ευρώπη αναφέρει πως ο μόνος δρόμος για την αύξησή τους είναι η, εκ παράλληλου, αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...