Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Almunia: Δεν ενεπλάκη η Κομισιόν με την ΔΕΠΑ


Πλήρη άγνοια για τις αιτίες που οδήγησαν την Gazprom να αποσυρθεί από την ΔΕΠΑ δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν , Joaquin Almunia.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κυριακάτικη "Καθημερινή" είπε χαρακτηριστικά επ αυτού:

"Δεν είχαμε καμία ενημέρωση για τους λόγους για τους οποίους η Gazprom απέσυρε την προσφορά της. Δεν υπάρχουν σοβαρά ζητήματα κρατικών ενισχύσεων με τη ΔΕΠΑ. Τον Φεβρουάριο εγκρίναμε απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παράσχει έκτακτη ρευστότητα στη ΔΕΠΑ και τώρα εξετάζουμε την παράταση αυτής της έκτακτης ενίσχυσης. Επίσης, εξετάζουμε ορισμένα προγράμματα επενδύσεων από τη ΔΕΣΦΑ. Αλλά εμείς δεν είχαμε επαφές με την Gazprom για τα θέματα αυτά".

Αναφορικά με τις επικρίσεις που δέχεται η Ε.Ε για τη συμμετοχή της στην ελληνική τραγωδία, ο κ. Almunia, επισημαίνει ότι είχαν γίνει συστάσεις στην Κυβέρνηση Καραμανλή, ήδη από την πρώτη θητεία της, το 2004 αλλά η απάντηση ήταν "αδράνεια". Για τα περιβόητα στατιστκά στοιχεία που αποκάλυψαν τη γύμνια της ελληνικής οικονομίας, τονίζει:

"Δεν ήταν στατιστικό το πρόβλημα. Το πρόβλημα ήταν η καταστροφική διαχείριση των δημοσίων οικονομικών από την ελληνική κυβέρνηση το 2009, λόγω της ανικανότητας αυτής της κυβέρνησης και της ενασχόλησής της με τις εκλογές.

Το Eurogroup τα ήξερε όλα αυτά, γιατί εγώ τους τα είπα. Είχα επανειλημμένες συναντήσεις με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών και τον πρωθυπουργό και ήταν απολύτως ενήμεροι για τις ανησυχίες μας, αλλά δεν αντέδρασαν. Το Eurogroup τότε δεν ήταν εξοπλισμένο με τα σημερινά εργαλεία οικονομικής διακυβέρνησης, ώστε να κάνει κάτι και δεν ήταν έτοιμο να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση. Μέχρι και την κρίση χρέους, όταν μία κυβέρνηση της Ευρωζώνης είχε οικονομικές δυσκολίες, αλλά έρχονταν εκλογές, οι υπουργοί Οικονομικών της έδιναν χρόνο. Τώρα, οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξε".
capital
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...