Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Τα μεσάνυχτα η ΕΕ αποκτά το 28ο μέλος της- Την Κροατία

Η Κροατία γίνεται το 28ο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ένα ορόσημο που ολοκληρώνει την διαδικασία της επούλωσης των πληγών της χώρας της Αδριατικής από τον πόλεμο της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αλλά αυτό δεν μειώνει τις ανησυχίες για την οικονομία της και την κατάσταση που επικρατεί στη συμμαχία στην οποία εισέρχεται.

Οι σημαίες της ΕΕ κυματίζουν πάνω από μια εξέδρα στην κεντρική πλατεία του Ζάγκρεμπ για τους επίσημους εορτασμούς, που αρχίζουν το απόγευμα, αλλά δεν μοιάζει να υπάρχει πουθενά ο ενθουσιασμός που είχε χαρακτηρίσει τις προηγούμενες διευρύνσεις στην άλλοτε κομμουνιστική ανατολική Ευρώπη.
Η Κροατία μπαίνει στην Ένωση δύο δεκαετίες και πλέον αφού κήρυξε την ανεξαρτησία της από την γιουγκοσλαβική ομοσπονδία, γεγονός που πυροδότησε έναν τετραετή πόλεμο με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.
Αλλά καθώς η οικονομία της διανύει το πέμπτο έτος ύφεσης κι η ανεργία βρίσκεται σε επίπεδο ρεκόρ, στο 21%, λίγοι είναι οι Κροάτες που μοιάζουν να έχουν διάθεση να εορτάσουν.
Η ΕΕ βρίσκεται επίσης σε βαθιά οικονομική κρίση, κάτι που έχει διχάσει τους πολίτες κι έχει μειώσει την δημοφιλία της στην Κροατία.
«Απλά δείτε τι γίνεται στην Ελλάδα και στην Ισπανία! Εκεί πάμε;», διερωτήθηκε ο συνταξιούχος Πάβαο Μπρκάνοβιτς. «Χρειάζεσαι ψευδαισθήσεις για να χαίρεσαι, αλλά οι ψευδαισθήσεις έχουν χαθεί, εδώ και πολύ καιρό», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος Ίβο Γιοσίποβιτς είπε στον κροατικό τηλεοπτικό σταθμό Nova TV χθες ότι οι δημοσιογράφοι από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέμειναν να τον ρωτούν γιατί το Ζάγκρεμπ θέλει να ενταχθεί σε αυτήν.
«Η αντερώτησή μου ήταν: 'Έρχεστε από την ΕΕ. Ετοιμάζεται η χώρα σας να αποχωρήσει από την Ένωση;' Απαντούσαν ανεξαίρετα: 'Φυσικά και όχι'. Να λοιπόν, για αυτό εντασσόμαστε, διότι κι εμείς πιστεύουμε ότι η ΕΕ έχει μέλλον», δήλωσε ο Γιοσίποβιτς.
Η χώρα των 4,4 εκατομμυρίων ανθρώπων που ευτύχησε να διαθέτει μια ακτογραμμή που προσελκύει 10 εκατ. τουρίστες κάθε χρόνο είναι η μια από τις επτά που αναδύθηκαν από τις στάχτες της πρώην Γιουγκοσλαβίας έπειτα από μια δεκαετία πολέμου.
Η Σλοβενία ήταν η πρώτη που μπήκε στην ΕΕ, το 2004. Η Κροατία γίνεται κράτος μέλος σήμερα. Η Σερβία, η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο έχουν χρόνια πριν φθάσουν στην εισδοχή.
Για να φθάσει σε αυτό το σημείο η κυβέρνηση της Κροατίας υποβλήθηκε σε μια επταετή διαδικασία διεξοδικών μεταρρυθμίσεων, που συχνά αντιμετώπιζαν έντονες λαϊκές αντιδράσεις, υπό την καθοδήγηση των Βρυξελλών.
Παρέδωσε πάνω από 10 Κροάτες και Βόσνιους Κροάτες στρατιωτικούς και πολιτικούς αξιωματούχους που κατηγορούνταν για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία του ΟΗΕ στη Χάγη. Ιδιωτικοποίησε ναυπηγεία, ιστορικά και παραδοσιακά αλλά χρεωμένα. Προχώρησε στην θέσπιση νόμων εναντίον της διαφθοράς και σε μια εκστρατεία πάταξής της στο πλαίσιο της οποίας ο πρώην πρωθυπουργός Ίβο Σανάντερ κατέληξε στη φυλακή.
Ορισμένες χώρες της ΕΕ συνεχίζουν να διατυπώνουν ανοικτά ανησυχίες για το επίπεδο της διαφθοράς και το οργανωμένο έγκλημα ενόψει της ένταξης της Κροατίας στο χώρο Σένγκεν.
Οι εορτασμοί δέχθηκαν άλλο ένα πλήγμα όταν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί, λόγω του φορτωμένου προγράμματός της. Κροατικά μέσα ενημέρωσης συνέδεσαν την απόφαση της με την υπόθεση ενός πράκτορα των κροατικών μυστικών υπηρεσιών που καταζητείται από τις γερμανικές αρχές, αλλά ένας εκπρόσωπος της Μέρκελ το διέψευσε.
Η Μέρκελ, στο εβδομαδιαίο podcast της που δημοσιεύει η καγκελαρία, κάλεσε την Κροατία να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. «Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, ειδικά στον τομέα της δικαιοσύνης και της καταπολέμησης της διαφθοράς», ανέφερε η καγκελάριος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...