Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

«Σκεφτείτε τις κραυγές των παιδιών που έβλεπαν τους γονείς τους να πνίγονται» είπε ο Σουλτς στους ευρωβουλευτές

O Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κατά τη διάρκεια της ενός λεπτού σιγής για τα θύματα της Λαμπεντούζα το πρωί της Τρίτης.
Ιδιαίτερα αιχμηρός για την αποστασιοποιημένη και «στεγνή», όπως είπε, αντιμετώπιση από την ΕΕ του ζητήματος της υποδοχής των λαθρομεταναστών εμφανίστηκε την Τρίτη ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος, κηρύσσοντας την έναρξη της Ολομέλειας, κράτησε ενός λεπτού σιγή για τους μετανάστες που πνίγηκαν στη Λαμπεντούζα την περασμένη εβδομάδα.

«Μια σιγή την οποία διαπερνούν οι κραυγές των θυμάτων και μια τραγωδία που θα πρέπει να σηματοδοτήσει μια στροφή στην σχετική ευρωπαϊκή πολιτική» είπε ο Μάρτιν Σουλτς και προέτρεψε τους ευρωβουλευτές να σκεφτούν «τις κραυγές των παιδιών που έβλεπαν τους γονείς τους να πνίγονται, των γονιών που δεν μπορούσαν να σώσουν τα παιδιά τους, τις κραυγές των ανθρώπων που χάθηκαν σε μια τρικυμιώδη θάλασσα, αντικρίζοντας την ήπειρο στην οποία αναζητούσαν προστασία και ελπίδα.

Στην ΕΕ συνήθως μιλάμε με στοιχεία και σε στεγνή νομική γλώσσα για το ποιος δέχεται πρόσφυγες και ποιος πληρώνει το λογαριασμό», είπε ο Μάρτιν Σουλτς, τονίζοντας ότι «οι ψαράδες που προσπάθησαν να σώσουν τα θύματα είχαν απειληθεί με ποινικές διώξεις».

«Ωστόσο, η δύναμη και ο πλούτος της Ευρώπη, σε σχέση με την κατάσταση των μεταναστών, όφειλε να την καθιστά ικανή να προσφέρει σε αυτούς προστασία, πρόσθεσε, ελπίζοντας ότι αυτή η στιγμή θα σηματοδοτήσει μια στροφή στην πολιτική της ΕΕ» κατέληξε.

Στο μεταξύ η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλστρεμ ανακοίνωσε την Τρίτη κατά την άφιξή τη στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών στο Λουξεμβούργο, ότι θα προτείνει στα κράτη-μέλη την οργάνωση μιας «μεγάλης επιχείρησης ασφάλειας και διάσωσης στη Μεσόγειο, από την Κύπρο ως την Ισπανία»

Η Μάλστρεμ θα συνοδεύσει αύριο, Τετάρτη, τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην επίσκεψή του στη Λαμπεντούζα, όπου τουλάχιστον 249 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους όταν ναυάγησε το σκάφος που τους μετέφερε.

Οι ιταλοί δύτες ξανάπιασαν δουλειά το πρωί της Τρίτης για να ανασύρουν τα πτώματα των θυμάτων και οι αρχές ανακοίνωσαν πως σήμερα περισυνελέγησαν από τη θάλασσα άλλα 13 πτώματα, έξι γυναικών, έξι ανδρών και ενός παιδιού. Εξάλλου δύο πλοία έσωσαν στα ύδατα της Σικελίας πάνω από 400 νέους μετανάστες χωρίς χαρτιά, οι περισσότεροι από τους οποίους λένε πως είναι Σύροι.

Παράλληλα η εισαγγελία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του 35χρονου Τυνήσιου Χάλεντ Μπενσαλάμ, ο οποίος κατηγορείται ως διακινητής ανθρώπων και θεωρείται ο «πλοίαρχος» του σκάφους που ναυάγησε.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη θα κληθούν να παράσχουν πλοία, αεροπλάνα και κυρίως χρήματα ώστε να επιτραπεί στην Frontex, την υπηρεσία επιτήρησης των ευρωπαϊκών συνόρων, να φέρει σε πέρας αυτή την αποστολή.

Η Frontex, η οποία επέτρεψε να σωθούν χιλιάδες ζωές τα δύο τελευταία χρόνια, δεν έχει ίδια μέσα και ο προϋπολογισμός της έχει μειωθεί στο όνομα της λιτότητας που επιβάλλεται εξαιτίας της κρίσης. Η Μάλστρεμ αναγνώρισε πως ένα από τα πρώτα αιτήματα που θα υποβληθούν στα κράτη, θα είναι το αίτημα να συνεισφέρουν ώστε να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός της Frontex, ο οποίος μειώθηκε στα 118 εκατ. ευρώ το 2011 και στα 85 εκατ. φέτος.

Η Frontex περιμένει μια πολιτική συμφωνία των υπουργών για να θέσει σε εφαρμογή την επιχείρηση αυτή. Το δεύτερο στάδιο θα είναι ο εντοπισμός των απαραίτητων μέσων για να διατυπωθεί στη συνέχεια έκκληση για συνεισφορές.
«Είναι ένα καλό συγκεκριμένο σημάδι», σχολίασε ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο. «Ζητούμε η Ευρώπη να μας βοηθήσει για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως η Λαμπεντούζα «είναι επίσης ένα σύνορο της ΕΕ».

Αυτού του είδους η επιχείρηση «δεν χρησιμεύει παρά μόνο σε βάθος χρόνου», προειδοποίησαν πάντως πολλές ευρωπαϊκές πηγές. «Πρόκειται για αφέλεια», είπε ένας διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Θα γίνουμε περαματάρηδες. Μόλις επισημαίνονται τα σκάφη της Frontex, τα πλεούμενα (με τους μετανάστες) θα βγαίνουν στη θάλασσα» για να τα διασώσουν, εξήγησε.

Σύμφωνα με τον εν λόγω διπλωμάτη, η λύση «βρίσκεται στον έλεγχο των ακτών της Λιβύης και της Τυνησίας από τις αρχές των χωρών αυτών για να εμποδίζονται οι απόπλοι».

Η ανακοίνωση για την επιχείρηση της Frontex επιτρέπει να γίνονται λιγότερο ορατές οι αρνήσεις που αντέταξαν σήμερα οι χώρες της βόρειας Ευρώπης στα αιτήματα για αλλαγές στους κανονισμούς που διέπουν τη χορήγηση ασύλου.
Η Ιταλία, η Μάλτα, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Ισπανία είναι θύρες εισόδου στην ΕΕ για τους μετανάστες που έρχονται από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Οι πρόσφυγες που φθάνουν δια θαλάσσης δεν συνιστούν παρά ένα ελάχιστο τμήμα των ανθρώπων που ζητούν άσυλο.

Το 2012, ήταν περισσότεροι από 330.000 αυτοί που χτύπησαν την πόρτα της ΕΕ. Το 70% των αιτήσεων καταγράφηκε στη Γερμανία (77.500), τη Γαλλία (60.600), τη Σουηδία (44.000), τη Βρετανία (28.000) και το Βέλγιο (28.000), σύμφωνα με τα δεδομένα της Eurostat.

Η Ιταλία, με 15.000 αιτήσεις για άσυλο το 2012, δεν είναι η χώρα που δέχεται τα περισσότερα τέτοια αιτήματα, υπογραμμίζουν οι βόρειες χώρες της ΕΕ. Δεν προκαλεί συνεπώς έκπληξη το γεγονός ότι οι υπουργοί της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Δανίας απέρριψαν για μια ακόμη φορά την ιδέα για μια τροποποίηση της συνθήκης του Δουβλίνου, η οποία επιβάλλει στις χώρες άφιξης των προσώπων που ζητούν άσυλο να διαχειρίζεται τις αιτήσεις τους.

Από τις 28 χώρες μέλη, 24 αντιτίθενται στην τροποποίηση των κανονισμών. Επίσης η άνοδος της ισχύος των λαϊκιστικών και αντιευρωπαϊκών κινημάτων καθιστά αδύνατη μια τέτοια απόφαση από τις κυβερνήσεις, παραδέχεται μια ευρωπαϊκή πηγή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...