Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΕΕ: Αύξηση προστασίας για καταθέσεις ΜμΕ, ιδιωτών


H Eυρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία στις καταθέσεις ιδιωτών πολιτών και μικρών επιχειρήσεων σε σχέση με αυτές των μεγάλων επιχειρήσεων, κατά τη διαδικασία...εκκαθάρισης των τραπεζών, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που επικαλείται η WSJ.

Με βάση το προσχέδιο της ευρωπαϊκής οδηγίας για την εκκαθάριση και εξυγίανση τραπεζών, οι αρχές θα επιβάλλουν απώλειες πρώτα στις καταθέσεις των εταιρειών άνω των €100.000 και μετά στις ανασφάλιστες καταθέσεις των ιδιωτών και των "επιχειρήσεων που απασχολούν λιγότερους από 250 υπαλλήλους και έχουν ετήσια έσοδα λιγότερα από €50 εκατ. και ετήσιο ισολογισμό κάτω από €43 εκατ."

Η οδηγία επιδιώκει να κατανέμει το κόστος της εκκαθάρισης ή αναδιάρθρωσης μιας χρεοκοπημένης τράπεζας μεταξύ επενδυτών και πιστωτών και να μειώσει την ανάγκη για "διασώσεις με χρήματα των φορολογουμένων".

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της WSJ, εκπρόσωποι της ΕΕ προσπαθούν να συγκροτήσουν ένα κοινό πλαίσιο για να ρυθμίσουν τον τρόπο με τον οποίο οι εθνικές αρχές θα προχωρούν στην εκκαθάριση τραπεζών και θα επιβάλλουν "bail-in" στους πιστωτές μόλις ανακύπτουν προβλήματα.

Μόλις οι υπουργοί Οικονομικών συμφωνήσουν στους νέους κανονισμούς θα πρέπει να τους διαπραγματευτούν με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το προσχέδιο επισημαίνει ότι η απόδοση μεγαλύτερης προστασίας στις καταθέσεις που ανήκουν σε ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έναντι των καταθέσεων των μεγάλων εταιρειών, δικαιολογείται από το γεγονός ότι οι πρώτοι δεν έχουν την ίδια δυνατότητα να αξιολογήσουν την οικονομική κατάσταση της τράπεζας στην οποία τοποθετούν τα χρήματα τους.

Την ίδια ώρα, οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ θα δέχονται απώλειες τελευταίες. Η "υπερ - προστασία" αυτή θα μειώσει την ανάγκη να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια εγγύησης καταθέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...