Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Ξέσπασε... πόλεμος στους κόλπους της τρόικα

Ξέσπασε... πόλεμος στους κόλπους της τρόικα, μετά την ομολογία ΔΝΤ ότι η "συνταγή" στο πρόγραμμα της Ελλάδας ήταν λάθος. Η Κομισιόν αντέδρασε έντονα, ενώ από το Βερολίνο είπαν ότι την ευθύνη για την αποτυχία του πρώτου προγράμματος έχει η Ελλάδα. Το ΔΝΤ, πάντως, επιμένει στην ίδια συνταγή και πιέζει ασφυκτικά για νέο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους.

Σε μια έκθεση 50 σελίδων που συντάχθηκε από ανεξάρτητη επιτροπή του ΔΝΤ αναφέρεται ότι το πρόγραμμα στηρίχθηκε σε υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη και ότι η αναδιάρθρωση χρέους έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα.


Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η ΕΕ δεν διέθετε τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιμετωπίσει την κρίση, ενώ δεν χαλάρωσαν νωρίς τους στόχους του προγράμματος, γιατί οι χώρες της Ευρωζώνης δεν ήθελαν να δώσουν επιπλέον χρήματα.

Αντίδραση Κομισιόν-ΕΚΤ στην παραδόχή ΔΝΤ

Η παραδοχή αυτή βρήκε τελείως αντίθετη την Κομισιόν, που διά του εκπροσώπου της Σάιμον ο' Κόνορ απάντησε ότι διαφωνεί θεμελιωδώς και πως εάν το "κούρεμα" είχε γίνει το 2010, οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές για το σύνολο της Ευρωζώνης.

"Διαφωνούμε κάθετα. Η έκθεση αγνοεί την αλληλένδετη φύση των κρατών της Ευρωζώνης. Αν γινόταν τότε αναδιάρθρωση χρέους, με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, σίγουρα θα υπήρχε κίνδυνος διάχυσης της κρίσης, θα είχε υπονομεύσει σοβαρά το πρόγραμμα και αυτή ήταν η ομόφωνη θέση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και των εταίρων της τρόικα στην αρχή του προγράμματος" είπε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής και πρόσθεσε: "Δεύτερον διαφωνούμε κάθετα με την άποψη ότι δεν έγιναν αρκετά στον καθορισμό αναπτυξιακών, διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι τελείως λάθος και δεν ευσταθεί".

Για την έκθεση του ΔΝΤ ρωτήθηκε και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είπε πως δεν τη διάβασε, επισήμανε όμως πως "εκτός από την παραδοχή λάθους, προσδιορίζει τους λόγους για λάθη που έγιναν" και πρέπει να ληφθεί υπόψη για το μέλλον. Συμπλήρωσε, όμως, με νόημα: "Συχνά, ωστόσο, αυτά τα λάθη θα τα αποκαλούσα λάθη ιστορικής προβολής. Δηλαδή, τείνεις να κρίνεις γεγονότα του παρελθόντος, με σημερινή οπτική".

Εκπρόσωπος ΔΝΤ: Η παραδοχή αφορά στο πρώτο πρόγραμμα

Για το θέμα δέχτηκε "βροχή" ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις. Απαντώντας στον ανταποκριτή του ΜΕGΑ Μιχάλη Ιγνατίου, ο κ. Ράις διευκρίνισε πως το "mea culpa" αφορά στο πρώτο πρόγραμμα του 2010 και πως το δεύτερο μνημόνιο διόρθωσε το πρώτο, συμπληρώνοντας μάλιστα πως εάν και σήμερα καλούνταν να αποφασίσουν με βάση τα ίδια δεδομένα, θα έπαιρναν την ίδια απόφαση.

"Η έκθεση αξιολόγησης δείχνει πώς θα μπορούσαν τα πράγματα να γίνουν διαφορετικά. Αλλά συμπεραίνει επίσης, και νομίζω ότι αυτό είναι σημαντικό, πως στις ίδιες συνθήκες με τις ίδιες πληροφορίες πιθανότατα να βάζαμε την ίδια απόφαση και σήμερα" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζέρι Ράις.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ θέλησε να ρίξει τους τόνους για διαφωνίες στους κόπλους της τρόικα, λέγοντας ότι τα μέλη της συνεργάζονται στενά και θα εξακολουθήσουν να το κάνουν. Ωστόσο, δεν απάντησε για τη δημόσια διαφωνία που διατύπωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην έκθεση του ΔΝΤ, λέγοντας ότι είναι καθήκον του κάθε οργανισμού να κάνει την αποτίμησή του.

Ο κ. Ράις αναφέρθηκε και στην ανάγκη νέου "κουρέματος" του ελληνικού χρέους, λέγοντας: "Οι προβολές μας δείχνουν ότι θα απαιτηθεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους προκειμένου η Ευρώπη να τηρήσει τη δέσμευση για σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους, στα επίπεδα που ορίζει το πρόγραμμα και είναι 124% το 2020 και σημαντικά χαμηλότερα, 110% το 2022. Οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν επαναλάβει ότι αναμένεται να επανεξετάσουν την περίπτωση της Ελλάδας στις αρχές του 2014 και του 2015. Όταν γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα, θα λάβουν απόφαση αναλόγως".

Βερολίνο: Την ευθύνη η Ελλάδα

Το απόγευμα της Πέμπτης, και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σε επίσημη ανακοίνωσή του ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι την ευθύνη για την αποτυχία του πρώτου προγράμματος έχει η Ελλάδα, που καθυστέρησε να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, και τόνιζε ότι ο συνδυασμός όρων και αλληλεγγύης ήταν και παραμένει σωστός.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο στο Βερολίνο, μεγάλο ρόλο έπαιξε η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος πριν από ένα χρόνο. Όπως έλεγε ο εν λόγω αξιωματούχος, το πρώτο κούρεμα του ελληνικού χρέους ήταν μια πολύ δύσκιολη διαδικασία που δεν είχε ξαναγίνει, υπήρχαν πάρα πολλά προβλήματα που έπρεπε να ξεπεραστούν και δεν μπορούσε να γίνει νωρίτερα. Ο ίδιος αξιωματούχος έλεγε πως συνολικά το ελληνικό πρόγραμμα ήταν μια πρωτόγνωρη διαδικασία και είναι φυσικό να υπήρξαν και κάποιες παραλείψεις, όμως τώρα λειτουργεί και αποδίδει.

Επισήμως, για το Βερολίνο δεν τίθεται θέμα νέου ελληνικού κουρέματος, θα πρέπει πάντως να συνυπολογιστεί ότι η χώρα βρίσκεται λίγο πριν από εκλογές. Κορυφαίοι αξιωματούχοι, πάντως, έχουν δηλώσει πως εάν η Ελλάδα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε θα εξεταστούν νέα μέτρα χαλάρωσης του προγράμματος, όπως μείωση επιτοκίων και νέα χρονική παράταση.

Το "mea culpa" του ΔΝΤ κυριαρχεί στον γερμανικό Τύπο, με το Spiegel να δημοσιεύει στην ηλεκτρονική του έκδοση άρθρο με τίτλο "Το λάθος παιχνίδι του ΔΝΤ", στο οποίο σημειώνει ότι το Ταμείο με τις παραδοχές του περί λάθους θέλει πρώτον να διασώσει τη φήμη του και δεύτερον να πείσει τους Ευρωπαίους να προωχρήσουν σε ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Όσον αφορά τις ελληνικές αντιδράσεις, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, από τη Φινλανδία, αναφέρθηκε στην έκθεση τονίζοντας πως ο ίδιος είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή τη λάθος συνταγή, συμπληρώνοντας ότι τώρα διορθώνονται τα λάθη. Κριτική άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...