Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Nίκος Χρυσόγελος: «Η Ηλεία ως μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης»


Ο Νίκος Χρυσόγελος, βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το κόμμα των Οικολόγων-Πράσινων, βρέθηκε στην Ηλεία ως συμμετέχων σε Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο του Ευρωκοινοβουλίου που διεξήχθη στην Αρχαία Ολυμπία και στον Πύργο.
Στο περιθώριο των εκδηλώσεων, ο κ.Χρυσόγελος μίλησε στο patrisnews καταθέτοντας τη εναλλακτική πρόταση των Οικολόγων-Πράσινων για την Ηλεία και πώς μπορεί να αναπτυχθεί μέσα από βιώσιμα σε βάθος χρόνου μοντέλα, αξιοποιώντας τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο, εγκαταλείποντας παρωχημένες προοπτικές.


Παράλληλα, δεν δίστασε να διατυπώσει την άποψή του για τις εκλογικές συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων, ενώ τοποθετήθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο για το ζήτημα της ονομασίας της FYROM, αναλύοντας το σκεπτικό της ψήφισης υπέρ της άμεσης έναρξης των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κ. Χρυσόγελε, τι διαπιστώνετε κάθε φορά που έρχεστε στην Ηλεία;

Την Ηλεία την έχω επισκεφθεί και στο παρελθόν, σε πιο δύσκολες εποχές. Αυτό που διαπιστώνω πάντα είναι πως η Ηλεία αποτελεί πολύ ενδιαφέρουσα περιοχή, μια και διαθέτει πολύ σημαντικό φυσικό, αλλά και πολιτισμικό και τουριστικό πλούτο.

Όμως διαπιστώνω και ότι αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά προβλήματα, καθώς της λείπουν βασικές υποδομές ενώ ο πληθυσμός σημειώνει φθίνουσα πορεία, αφού όλο και λιγότεροι άνθρωποι εντάσσονται στην παραγωγική διαδικασία.

Τι απαιτείται για να μεταβληθεί η συγκεκριμένη κατάσταση;

Η μετάβαση στη νέα εποχή προϋποθέτει τη χάραξη στρατηγικής στην απασχόληση και στην οικονομία, ώστε να προσελκύσει νέους και να δημιουργήσει καινοτόμες δραστηριότητες μακροχρόνια βιώσιμες.

Στον σχεδιασμό των Οικολόγων-Πράσινων, ο νομός Ηλείας θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο μοντέλο για ό,τι πιο σύγχρονο υφίσταται στην οικονομία και το οποίο θα βασίζεται στην οικολογία. Η οικολογία είναι καινοτόμος πρόταση για την απασχόληση και την οικονομία.

Πώς αντιμετωπίζετε την πολιτική «μομφή» ότι οι Οικολόγοι αρνούνται κάθε επένδυση στην Ελλάδα με πρόσχημα το περιβάλλον;

Ό,τι πιο σύχρονο υπάρχει στην οικονομία έχει αποφασιστεί και προωθείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και βασίζεται στην οικολογική καινοτομία.

Η Ηλεία μπορούσε να έχει ανεπτυγμένο σιδηροδρομικό δίκτυο, ακόμα και δεν έχει ήταν ολοκληρωμένο σε όλη την Πελοπόννησο.

Υπάρχουν αρκετοί Ευρωπαίοι που θα έρχονταν αν γνώριζαν ότι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα πόδια τους, το ποδήλατο και τον σιδηρόδρομο, διότι στην Ηλεία υπάρχει πλούτος που θέλουν να δουν αρκετοί.

Υπάρχουν ποδηλατικές διαδρομές που ξεκινούν από τη Νορβηγία και καταλήγουν στον Νότο. Η περιοχή θα μπορούσε να έχει ενταχθεί στο δίκτυο ευρωπαϊκών ποδηλατοδρόμων Eurovelo.

Το να ξεκινήσει κάποιος με το ποδήλατο από τη Γερμανία και να καταλήξει στη Βενετία, στη συνέχεια με πλοίο να φτάσει στην Πάτρα κι από εκεί να έρθει στην Ηλεία, είναι μέρος ευρείας τουριστικής δραστηριότητας που αποφέρει αρκετά δις. σε περιοχές που έχουν αναπτύξει το συγκεκριμένο μοντέλο.

Σε επίπεδο τουριστικών υποδομών τι προτείνετε;

Οι υποδομές πρέπει να υλοποιηθούν με σύγχρονο «πράσινο» τρόπο, είτε αφορούν σκουπίδια είτε απόβλητα είτε τη διαχείριση του νερού, ώστε να αποβούν προς όφελος του περιβάλλοντος.

Σε ό,τι αφορά το τουριστικό μοντέλο, οφείλουμε να αντιληφθούμε πως αν καταστρέφουμε τον πόρο που μας αποφέρει έσοδα (π.χ. δόμηση στις ακτές), δεν μπορούμε να επωφεληθούμε.

Η δόμηση πρέπει να περιοριστεί σε αστικούς χώρους και οι παραλίες να αναδειχθούν σαν τέτοιες. Δείτε το παράδειγμα της Τοσκάνης, η οποία “πουλά” το αγροτικό της τοπίο.

Στην Ηλεία υπάρχει εκπληκτικό τοπίο, το οποίο για να γίνει μαχροκρόνια βιώσιμο, να το χρησιμοποιήσουμε ως πόρο για οικονομική δραστηριότητα, αλλά να το διατηρήσουμε και να το αναβαθμίσουμε ποιοτικά κι όχι να το καταστρέφουμε.

Δεν πρέπει να χτίζουμε δίπλα στο κύμα και να διαλύουμε τους αμμόλοφους και τις παραλίες. Οι παραλίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οικολογικές ξεναγήσεις, παρατηρήσεις, για συνεργασία με πανεπιστήμια.

Έχω επισκεφθεί ανάλογη περιοχή στη Βρετάνη, στην οποία εργάζονται 300 άτομα από την τοπική κοινωνία και μάλιστα μικρότερης έκτασης, τα οφέλη μένουν εκεί, ενώ οι παραλίες είναι επισκέψιμες αλλά υπό όρους.

Πρέπει να σκεφτούμε ξανά λύσεις όπως ο επαναπλημμυρισμός της λίμνης της Αγουλινίτσας, τη λίμνη της Μουριάς, η αποκατάσταση της περιοχής του Καϊάφα, η οποία είναι εξαιρετική, όπως και όλος ο Κυπαρισσιακός.

Υπάρχει άλλο μοντέλο οικονομίας πιο σύγχρονο και πιο ανταγωνιστικό από το να χτίσουμε για να ανταγωνιστούμε περιοχές ήδη χτισμένες.

Απέναντι στην πετρελαιομανία που παρατηρείται εσχάτως στην Ελλάδα, τι αντιπαρατάσσετε;

Υπάρχει μια μυθοπλασία γύρω από το πετρέλαιο. Στην ιδανική περίπτωση, βάσει των υπαρχουσών μελετών, η Ελλάδα θα επωφελούνταν με ένα ποσό 150 δις σε βάθος 30ετίας, δηλαδή 3 δις. τον χρόνο. Η ορθολογική οργάνωση της γεωργίας μόνο στην Ηλεία, θα μπορούσε να αποφέρει παραπάνω από 3 δις.

Το ουσιαστικό πρόβλημα όμως είναι η εξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο και η επερχόμενη κλιματική αλλαγή που θα καταστρέψει την παράκτια ζώνη,αφού η θάλασσα θα ανέβει 6-70 εκ., άρα όλος ο σχεδιασμός θα ανατραπεί, ειδικά αν συνεχίζουμε να χτίζουμε πάνω στο κύμα.

Πώς θα περιγράφατε το νέο μοντέλο ανάπτυξης;

Εχουμε ανάγκη από σύγχρονα μοντέλα παραγωγής ενέργειας, αποκεντρωμένα ώστε τα οφέλη να μένουν στις τοπικές κοινωνίες, και μακροχρόνια βιώσιμα.

Μπορούν να αναζητηθούν άλλες πηγές ενέργειας, ανανεώσιμες, ηλιακή ενέργεια, υπολλείμματα βιομάζας, γεωθερμία κτλ και φυσικά όχι με το να έρθουν 2-3 μεγάλες εταιρείες που θα τα πάρουν προς όφελός τους, αλλά με μικρομεσαίες επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς, προκειμένου να βγουν από το περιθώριο και να βρουν θέσεις εργασίας νέοι επιστήμονες που έχουν σπουδάσει το αντικείμενο αλλά παραμένουν αναξιοποίητοι

Μόνο με ένα νέο «πράσινο» σχέδιο που θα προσελκύσει νέους βιολόγους, χημικούς, γεωλόγους, που θα συνθέσουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις θα αλλάξει η κατάσταση.

Πρέπει να δώσουμε λόγο και φωνη στους νέους, ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα οικονομίας-περιβάλλοντος-κοινωνικής συνοχής. Η Ηλεία χρειάζεται βιώσιμη ευημερία μακριά από αρπαχτές και απάτες, χτισμένη σε υγιή κοινωνικοοικονομική βάση.

Αλλωστε μιλάμε για έναν τόπο με υψηλή αξία, που γέννησε τον πολιτισμό, συνεπώς έχουμε χρέος προς τις επόμενες γενιές να τον διαφυλάξουμε.

Το εργοστάσιο απορριμμάτων λύνει το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων;

Στα απορρίμματα πρέπει να γίνει διαλογή στην πηγή, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Αλλωστε είμαστε υποχρεωμένοι να το πράξουμε ως το 2015 με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ μπορεί να αποφέρει και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Το εργοστάσιο είναι λύση υψηλού κόστους για την κοινωνία και δεν τις ωφελεί.

Με την ευαισθητοποίηση των πολιτών μπορούμε να κάνουμε σημαντικά πράγματα, π.χ. τα οργανικά απορρίμματα να κομποστοποιούνται, ενώ μπορούμε να δουλέψουμε με τα γεωργικά υπολλείμματα για παραγωγή ενέργειας από βιομάζα.

Εν όψει Ευρωεκλογών ποιος είναι ο στόχος των Οικολόγων-Πράσινων;

Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες να ψηφίσουν μαζικά, διότι οι ευρωεκλογές είναι ο μόνος δημοκρατικός θεσμός που μπορεί να βάλει φραγμούς στις πολιτικές με τις οποίες διαφωνούμε.

Επίσης πρέπει να ψηφίσουν μαζικά Οικολόγους-Πράσινους για μια διαφορετική Ευρώπη που θα αποκτήσει ισχυρή ώθηση και θα γίνει πιο δημοκρατική και θα έρθει πιο κοντά στους πολίτες.

Η γνώμη σας για τις εκλογικές συνεργασίες; Οι Οικολόγοι-Πράσινοι ανήκουν στο περίφημο «τόξο» της Κεντροαριστεράς μαζί με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ;

Οι Οικολόγοι-Πράσινοι είναι αυτόνομη πολιτική ομάδα, δυναμική, παρεμβατική και σε κοινωνικά και σε οικονομικά ζητήματα. Διαθέτει συνεκτικές προτάσεις και καταφέρνει να επηρεάζει αποφάσεις στο ευρωκοινοβούλιο.

Δεν είμαστε εναντίον των συνεργασιών μετεκλογικά στη βάση προγραμματικών συζητήσεων. θα ηταν αναντίστοιχο να λεμε ότι θέλουμε κυβερνήσεις συνεργασίας κ εμείς εκ των προτέρων να λέμε όχι.

Θελουμε όμως συμφωνίες σε προγραμματική βάση, δηλαδη αναλυτικό πρόγραμμα που να συμφωνείται και εφαρμόζεται, όχι άλλα πριν κι άλλα μετά. Αυτό είναι ιδιαιτερότητα του ελληνικού συστήματος. Δεν βασίζεται σε αξίες, πολιτικές και δεσμεύσεις αλλά σε υποσχέσεις που δεν τηρούνται.

Με βάση ποιο σκεπτικό ψηφίσατε υπέρ της άμεσης έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τη FYROM;

Οι Οικολόγοι τολμάμε ιδέες που έχουν ωριμάσει ακόμα και μέσα στην κοινωνία, αλλά τα παλιά κόμματα, αλλά και τα λεγόμενα νέα δεν τολμούν. Είμαστε προσανατολισμένοι στη λύση των προβλημάτων.

Όταν ένα κόμμα επενδύει στη μη λύση των προβλημάτων για να κερδίσει εκλογική επιρροή, αυτό είναι καταστροφικό για την κοινωνία. Εδώ και 20 χρονια δοκιμάστηκαν στραγητικές ακραίες και μετριοπαθείς αλλά δεν σχετίζονταν με το τι θέλαμε να κάνουμε:

Συμβιβαστική ονομασία κοινά αποδεκτή, γεωγραφικός προσδιορισμός για να μην τους λεμε Μακεδόνες, να εξαλειφθούν εθνικισμοί και αλυτρωτισμοί, να μην καπηλεύονται την ιστορία μας.

Στρατηγικές όπως το βέτο, το «όχι», απέτυχαν. Στην Ευρώπη τα προβλήματα λύνονται με άλλο τρόπο. Η έκθεση που ψήφισα (από σοσιαλδημοκράτη κατατέθηκε) και έλαβε ευρεία πλειοψηφία 505 βουλευτών, μας δίνει αρκετά επιχειρήματα ώστε να λυθεί το ζήτημα του ονόματος. Το πρώτο κεφάλαιο που ανοίγει στις διαπραγματεύσεις είναι η καλή γειτονία στις διμερείς σχέσεις.

Είναι ευκαιρία να λυθεί το ζήτημα, αφού έτσι η Ευρώπη θα είναι δίπλα μας και η FYROΜ θα βρεθεί σε μειονεκτική θέση ζητώντας να ενταχθεί στην Ε.Ε. Κανένας από τους 505 ευρωβουλευτές δεν είναι τρελός να υποστηρίξει τη ρητορική της FYROΜ περί απογόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...