Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Οι 27 της ΕΕ γίνονται 28 - Επίσημη είσοδος της Κροατίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια την 1η Ιουλίου

Την 1η Ιουλίου η Κροατία γίνεται επισήμως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου στο Ζάγκρεμπ.


Με τη συμμετοχή δεκάδων αρχηγών κρατών, προέδρων και πρωθυπουργών, κυρίως από την Ευρώπη, και πολλών άλλων πολιτικών θα πραγματοποιηθεί ο κεντρικός εορτασμός για την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου στην πλατεία Μπαν Γιόσι Γέλασιτς στο Ζάγκρεμπ και θα είναι παρόντες 16 αρχηγοί κρατών, τρεις πρόεδροι κοινοβουλίων, 15 πρωθυπουργοί (μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς), 10 αντιπρόεδροι κυβερνήσεων και 11 υπουργοί εξωτερικών. Επισήμως η χώρα προσχωρεί στην Ενωση τη Δευτέρα 1η Ιουλίου.

«Ο συνολικός αριθμός των ξένων προσκεκλημένων φθάνει τους 120 με βάση τις επιβεβαιωμένες αφίξεις», δήλωσε ο Τόμισλαβ Σάουτσα, πρόεδρος της ομάδας εργασίας για την πανηγυρική εκδήλωση με αφορμή την προσχώρηση της Κροατίας.

Από τους θεσμούς της ΕΕ, την άφιξή τους στο Ζάγκρεμπ έχουν επιβεβαιώσει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Επιπλέον στο Ζάγκρεμπ αναμένονται ο ειδικός απεσταλμένος του Πάπα Φραγκίσκου, καρδινάλιος Τζιοβάνι Λαγιόλο, ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ και η Καναδή υπουργός Εργασίας, Λίζα Ράιτ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί η άφιξη εκπροσώπων από τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Τουρκία.

Όσον αφορά το κόστος των εορταστικών εκδηλώσεων, το οποίο με βάση το σχέδιο του Μαΐου προβλεπόταν στα 5,3 εκ. κούνα (700.000 ευρώ), είναι αυξημένο κατά 10-15%. Ο προϋπολογισμός είναι απόλυτα προσαρμοσμένος με την εποχή που ζούμε, είπε ο κ. Σάουτσα και πρόσθεσε ότι όλα τα έξοδα θα δημοσιοποιηθούν μετά τη λήξη των εκδηλώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...