Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Προς αναζήτηση λύσεων για την ... ανεργία ο Πρωθυπουργός

«Η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, ιδιαίτερα η ανεργία των νέων, όπου σε ορισμένες χώρες, όπως η δικιά μου, έχει εκτοξευθεί» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να σκεφτούμε μη συμβατικά και η όποια λύση βρούμε θα πρέπει να έχει δραστικά αποτελέσματα» πρόσθεσε.

Το φλέγον ζήτημα της ανεργίας των νέων θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου, εν μέσω ιδιαίτερα απογοητευτικών στοιχείων αλλά και δυσοίωνων εκτιμήσεων για την απασχόληση.

Λίγο πριν από την έναρξη των επίσημων εργασιών της Συνόδου, στην οποία συμμετέχει τον Πρωθυπουργό συνοδεύει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν με τα ευρωπαϊκά συνδικάτα και τις ενώσεις εργοδοτών.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΜΠΕ στη βελγική πρωτεύουσα, οι κοινωνικοί εταίροι θα παρουσιάσουν ένα σχέδιο δράσης, σύμφωνα με το οποίο χρειάζεται να δοθεί προτεραιότητα στην κατάρτιση, στη μεταβατική περίοδο ανάμεσα στο σχολείο και την πρώτη επαγγελματική εμπειρία, στην απασχόληση και την επιχειρηματικότητα.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων ζητά ένα σχέδιο για την ανάπτυξη και την απασχόληση που θα περιλαμβάνει πόρους ίσους με το 1% έως 2% του ΑΕΠ της ΕΕ και να τεθεί τέλος στην πολιτική της λιτότητας. Από την πλευρά τους, οι ενώσεις των εργοδοτών ζητούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης των ΜΜΕ.

Ειδικότερα, η Σύνοδος Κορυφής θα επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, σε θέματα αγοράς εργασίας και κοινωνικής πολιτικής, με πρωτεύον το ζήτημα της ανεργίας των νέων και δημιουργίας θέσεων εργασίας ως αναπόσπαστο κομμάτι της βιώσιμης ανάπτυξης και της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Επίσης, θα ασχοληθεί με την αξιολόγηση του ευρωπαϊκού εξαμήνου αλλά και την κοινωνική διάσταση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, οι «27» ενθαρρύνουν τον επαναπρογραμματισμό των κονδυλίων των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων, που δεν έχουν διατεθεί και κυρίως των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (για επαγγελματική κατάρτιση και απασχόληση). Δίνουν επίσης έμφαση στην κινητικότητα των νέων και την κατάρτιση.

Επιπλέον, οι 27 αναμένεται να δεσμευθούν να επιταχύνουν το Πρόγραμμα Εγγυήσεων για τους Νέους, το οποίο προβλέπει ότι πρέπει να προσφέρεται σε όλους τους νέους κάτω των 25 ετών δυνατότητα πρακτικής άσκησης, κατάρτισης ή επαγγελματικής απασχόλησης, 4 μήνες μετά την αποφοίτησή τους από το σχολείο ή την απώλεια της θέσης εργασίας τους. Επίσης, οι «27» αναμένεται να συμφωνήσουν να επισπευσθεί η εκταμίευση των 6 δισεκ. ευρώ που διαθέτει το Πρόγραμμα Εγγύησης για τους Νέους εντός του 2014 και 2015 και όχι στο σύνολο της επταετίας 2014-2020.

Ωστόσο, υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΕ ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται από μία και μόνο Σύνοδο μια συνολική λύση του προβλήματος της ανεργίας των νέων. Το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος πρόσθεσε ότι η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης στρατηγικής για την έξοδο της ευρωπαϊκής οικονομίας από την ύφεση, της οποίας τα αποτελέσματα δεν αποδίδουν καρπούς άμεσα.

Αναφορικά με την ανάκαμψη της οικονομίας, όλες οι προσπάθειες θα στραφούν προς την κατεύθυνση της αύξησης της ροής της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στο πλαίσιο αυτό επιχειρείται ένας αναπροσανατολισμός των δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία έχει αυξήσει τη δανειοδοτική της ικανότητα κατά 60 δισ. ευρώ, μετά την περσινή αύξηση του κεφαλαίου της κατά 10 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας που ξεκινά στις 21:30 (ώρα Ελλάδος), οι ηγέτες, παρουσία του Προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θα εξετάσουν την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, εστιάζοντας κυρίως στο τι έχει επιτευχθεί σε ό,τι αφορά την τραπεζική ενοποίηση. Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η χθεσινή συμφωνία στο Ecofin για τους κανόνες όσον αφορά την διαδικασία διάσωσης ή εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών.

Στο τέλος της πρώτης ημέρας της Συνόδου, οι 27 ηγέτες αναμένεται να εγκρίνουν τις συστάσεις που έχει απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη μέλη, μετά την έγκριση του Συμβουλίου Ecofin της 21ης Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο συμπερασμάτων υπογραμμίζει ότι «ο ρυθμός της δημοσιονομικής εξυγίανσης μπορεί να προσαρμοστεί στις οικονομικές συνθήκες (δηλαδή να υπάρξει μία επιμήκυνση της περιόδου για τη μείωση των ελλειμμάτων» ενώ τονίζει ότι «τα κράτη μέλη πρέπει να επιταχύνουν τις διαρθρωτικές τους μεταρρυθμίσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...