Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν άλλαξαν τα επιτόκια


Κατηγορηματική απάντηση έδωσαν τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup όσο και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) στα σενάρια...
που θέλουν το ΔΝΤ να αποχωρεί από την τρόικα: «Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Το ΔΝΤ θα αποχωρήσει όταν τελειώσει και η κρίση». Όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα υποστήριξαν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αλλάξει τα επιτόκια από τα χρήματα που συγκεντρώνει ο Μηχανισμός Στήριξης της ευρωζώνης.


Ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στην πιο δύσκολη στιγμή της κρίσης. «Η πιο δύσκολη στιγμή, όταν δεν μπορούσαν ούτε και οι Γερμανοί να δανειστούν από τις αγορές, ήταν το δημοψήφισμα του Γιώργου Παπανδρέου» είπε ο επικεφαλής του ESM.

Γκεόργκ Άσμουσεν: Η Κύπρος πρέπει να καταβάλει προσπάθειες στο χρηματοπιστωτικό τομέα

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Γκεόργκ Άσμουσεν, κάλεσε την Κύπρο να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χηματοπιστωτικό τομέα.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Εurogroup, στο Λουξεμβούργο, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ δήλωσε: «Καλώ τις κυπριακές αρχές να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την αποκατάσταση της εμπιστοσυνης στο χρηματοπιστωτικό τομέα, ωστε να εφαρμοστεί η στρατηγική που περιφράφεται στο μνημόνιο».

Αναφορικά με την Ελλάδα, ανέφερε ότι «υπάρχουν θετικά βήματα , η τρόικα θα επανέλθει στη χώρα στις αρχές Ιουλίου, ενώ χαρακτήρισε σημαντικο να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομεά και τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Ο κ. Ασμουσεν τόνις ακόμη ότι θεωρεί εφικτή την επίτευξη στην αποψινή συνεδρίαση συμφωνίας επί της αρχής για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.


Eurogroup προς κυβέρνηση: Βρείτε τα...

Μήνυμα στα τρία κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση να «τα βρούνε», σχετικά σύντομα στέλνει κοινοτικός αξιωματούχος, κοντά στην προετοιμασία του Εurogroup, o οποίος έχει σαφή γνώση των διαθέσεων των 16 υπουργών που ο Γ. Στουρνάρας συναντά σε λίγη ώρα στο Λουξεμβούργο.

Για να πετύχει το πρόγραμμα, η χώρα πρέπει να κυβερνάται και να κυβερνάται αποτελεσματικά, σε πραγματικό χρόνο, εκτελώντας το πρόγραμμα, όπως αυτό έχει συμφωνηθεί, χωρίς μη απαραίτητες κινήσεις εσωτερικής κατανάλωσης. Ως τέτοια υπολογίζουν οι υπουργοί του Εurogroup τον τρόπο με τον οποίο επιχειρήθηκε η μεταρρύθμιση της ΕΡΤ ΑΕ, επισημαίνοντας την άσκοπη μεταρρυθμιστική κόπωση. Ότι και αν συμβαίνει όμως το πολιτικό σύστημα πρέπει να συνεννοηθεί και να ξεπεράσει το παρόν σημείο τριβής. Ο δε κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε χθες τον Τύπο στις Βρυξέλλες, θεωρεί ότι η απόλυτη ρήξη και οι πρόωρες κάλπες είναι το πιο απίθανο από τα σενάρια που έχει ακούσει - προφανώς από την ενημέρωση που έχει από τον Έλληνα ομόλογό του, με τον οποίο είχε συνεργασία μετά τα γνωστά γεγονότα της περασμένης Τετάρτης.

Επί της ουσίας, λέει ο κοινοτικός αξιωματούχος, το πρόγραμμα είναι σε ένα κομβικό σημείο, όπου η επιτυχία του εξαρτάται από την πολιτική σταθερότητα. Παραδέχεται βεβαίως ότι η πολιτική σταθερότητα και η διεθνής εικόνα της χώρας έχει ήδη πληγεί μετά από την απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ Α.Ε.: «Αν με ρωτούσατε πριν από μία εβδομάδα θα σας έλεγα ότι η κατάσταση είναι πολύ καλή δημοσιονομικά και οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν. Η απόφαση όμως για το κλείσιμο της ΕΡΤ βάρυνε το κλίμα. Φαίνεται σήμερα πως τα μικροκομματικά παιχνίδια δημιουργούν πρόβλημα στην πραγματοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στην πολιτική συνοχή και την αποδοχή του προγράμματος».

Για τις Βρυξέλλες, την Κομισιόν και το Εurogroup υπάρχει μια εν ισχύ συμφωνία η οποία ως τώρα δεν έχει τηρηθεί. Πρόκειται για τη διαδικασία συρρίκνωσης της ΕΡΤ που περιγράφεται στη σελίδα 47 του μνημονίου από την αναθεώρηση του Οκτωβρίου του 2011 και που οι ελληνικές αρχές οφείλουν να εφαρμόσουν. Η συρρίκνωση με βάση εκείνο το σχέδιο είχε για τις Βρυξέλλες ένα βεβαιωμένο δημοσιονομικό αποτύπωμα, τη στιγμή που η τρόικα δεν μπορεί να πει το ίδιο για τα σημερινά διακινούμενα σχέδια. Το Εurogroup υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί πρώτα, να ακούσει την εισήγηση της τρόικας και μετά να προχωρήσει η κυβέρνηση στην εκτέλεση της όποιας μεταρρύθμισης επιθυμούσε να κάνει: «κανένας υπουργός του Eurogroup δεν είχε την παραμικρή ενημέρωση και όλοι ξαφνιάστηκαν, βρέθηκαν προ εκπλήξεως».

Το Εurogroup που σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο θα ζητήσει ενδελεχή ενημέρωση από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, από τον οποίο θα προσπαθήσει να μάθει και τις τάσεις στα πολιτικά κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση, όπως και τις λεπτομέρειες των συζητήσεων με την τρόικα στη βάση του λεγόμενου τρίτου ελέγχου του 2ου προγράμματος για την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή που οι τεχνοκράτες απεύχονται τις εκλογές, οι πολιτικές ομάδες λαμβάνουν θέση μάχης. Οι δηλώσεις του Χάννες Σβόμποντα, επικεφαλής της ομάδας των σοσιαλιστών στο ΕΚ, αλλά και οι τοποθετήσεις των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ και των συναδέλφων τους από τα υπόλοιπα κράτη μέλη, δημιουργούν μια πίεση στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο να μην υποχωρήσει από τη μόνη αποδεκτή για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέση, όπως την έχει διατυπώσει ο πρόεδρός του Μ. Σούλτς στην επιστολή του στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Από την άλλη η επόμενη καταβολή δόσης προς την Ελλάδα, που αρχικά ήταν προγραμματισμένη να εγκριθεί από το Εurogroup του Ιουλίου, φαίνεται πως πάει αρκετά μακριά, δεδομένων των χρόνων που χρειάζεται η τρόικα για να ορίσει νέα milestones - προαπαιτούμενα, να ολοκληρώσει τον έλεγχο και την έκθεση, να την εισηγηθεί στο euro working group και να αποφασίσουν οι υπουργοί. Δεδομένου ότι τον Αύγουστο οι ευρώ-θεσμοί «πάνε διακοπές», δεν αποκλείεται το θέμα της επόμενης δόσης να τραβήξει έτσι κι αλλιώς στο φθινόπωρο - χωρίς καν να έχει συζητηθεί η ουσία, δηλαδή αν θα απαιτηθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων. Οι εκλογές είναι μια επιπλοκή, αλλά αν χρειαστεί να γίνουν η ευρωζώνη θα τις αντιμετωπίσει, όπως τόσες άλλες κρίσεις με την ελληνική υπόθεση.

Μεταξύ άλλων στο Eurogroup οι υπουργοί εκτός απροόπτου θα συναποφασίσουν τις βασικές αρχές της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, θα αυξήσουν την ωρίμανση του χρέους της Ιρλανδίας και θα απαντήσουν αρνητικά στον πρόεδρο Αναστασιάδη που ζήτησε αναθεώρηση του κυπριακού προγράμματος δύο μήνες μετά την υπογραφή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...