Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

«Η ομολογία του ΔΝΤ είναι το Βατερλώ της Μέρκελ»


Ως «προσωπικό Βατερλώ της Angela Merkel» χαρακτηρίζει την ομολογία του ΔΝΤ για τις λαθεμένες εκτιμήσεις του προγράμματος για την Ελλάδα το υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής Αριστεράς, Sahra Wagenknecht, σε άρθρο της που φιλοξενείται από τη Handelsblatt.

«Η ομολογία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ότι διέπραξε τεράστια λάθη στο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα αποτελεί Βατερλώ για την ευρωπαϊκή πολιτική διαχείρισης της κρίσης από την Angela Merkel. Αρχικά η Angela Merkel δήλωνε υπερήφανη για το ότι έβαλε και το ΔΝΤ στην βάρκα του πρώτου προγράμματος ύψους 110 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. «Χωρίς τη Γερμανία το ΔΝΤ δεν θα είχε εμπλακεί το ΔΝΤ», είπε η Καγκελάριος στην κυβερνητική δήλωση της 5 Μαΐου 2010, επειδή το ΔΝΤ, σύμφωνα με την Merkel, διαθέτει «πολύτιμη εμπειρία», απαραίτητη για την «επιτυχή εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος εξυγίανσης». Με το «πολύτιμη εμπειρία» εννοούσε την επονομαζόμενη πολιτική λιτότητας του ΔΝΤ, δηλ. την κτηνώδη συνταγή περικοπών στους μισθούς, τις συντάξεις και τις κοινωνικές δαπάνες».

Με τα λόγια αυτά ξεκινάει το εν λόγω άρθρο θυμίζοντας την γερμανική δικαιολόγηση της εμπλοκής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το «κατηγορώ» της Wagenknecht για την πολιτική της ίδιας της Γερμανίας δεν σταματάει, ωστόσο, εκεί:

«Μέσω της ελαττωματικής κατασκευής της Νομισματικής Ένωσης και του μισθολογικού και κοινωνικού dumping, κατέστη δυνατή για τη Γερμανία η βελτίωση του εμπορικού της ισοζυγίου εις βάρος των Ευρωπαίων της εταίρων»…

«Το κτηνώδες σχέδιο συνίστατο στον στραγγαλισμό της κατανάλωσης και της εσωτερικής οικονομίας, εωσότου να εξαφανιστούν τα κρατικά και εξωτερικά εμπορικά ελλείμματα στις σε κρίση ευρισκόμενες χώρες. Για την εφαρμογή αυτής της στρατηγικής, το ΔΝΤ, με την ειδικότητά του σε πολιτικές λιτότητας, ήταν καλοδεχούμενο. Η εμπλοκή του ΔΝΤ παρουσίαζε για τη Merkel το πλεονέκτημα ότι επισήμως δεν θα χρειαζόταν να βρωμίσει τα χέρια της, μιας και ήταν το ΔΝΤ που ανέλαβε στις υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες την λειτουργική εφαρμογή της αντικοινωνικής συνταγής περικοπών. Η Merkel δεν μπορεί να ξεφύγει με αυτό το φτηνό κόλπο από τις πολιτικές της ευθύνες».

Το στέλεχος της Αριστεράς, εξάλλου, χαρακτηρίζει «φθηνό συμβιβασμό» το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων, ώστε να μετατεθεί το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους για μετά τις γερμανικές εκλογές.

Η παρέμβαση της Wagenknecht ολοκληρώνεται με το εξής συμπέρασμα:

«Με την γνωστοποίηση της εσωτερικής έκθεσης του ΔΝΤ, στην οποία πρακτικά ομολογείται η αποτυχία της ελληνικής διάσωσης και απαιτείται η ανάληψη πρωτοβουλιών, ξέσπασε ανοιχτά η υποβόσκουσα κόντρα του ΔΝΤ με το ευρωπαϊκό κομμάτι της τρόικας. Ο Olli Rehn αντέτεινε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι δηλώσεις του ΔΝΤ ήταν «απλά λανθασμένες και αβάσιμες». Η Καγκελάριος, η οποία επιβίβασε το ΔΝΤ στην ευρωπαϊκή βάρκα διάσωσης ως «απαραίτητο» εταίρο, θα πρέπει να πάρει τώρα θέση».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...