Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Ντέισελμπλουμ: «Λογικό να υποθέσουμε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα βοήθεια»


Την άποψη ότι είναι «λογικό να υποθέσουμε» ότι η Ελλάδα θα «χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια» μετά το 2014, ενδεχομένως με τη μορφή ενός «τρίτου προγράμματος» διάσωσης, εξέφρασε την Πέμπτη ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, ο Γερούν Ντέισελμπλουμ υπογράμμισε ότι «οι όποιες αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν πριν από τον Απρίλιο του 2014», οπότε θα γίνει γνωστό εάν η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 – όρος που αποτελεί βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε ενέργεια ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δεν μίλησε ποτέ για «νέο δάνειο στην Ελλάδα», αλλά για βοήθεια έως ότου η Αθήνα «επανακτήσει πρόσβαση στις αγορές».

Υπενθυμίζεται πως το ενδεχόμενο περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα, έπειτα από τη λήξη του δεύτερου προγράμματος το 2014, έχει αναδειχθεί με μείζον ζήτημα στην τελική προεκλογική ευθεία πριν τις ομοσπονδιακές κάλπες στη Γερμανία, στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οσον αφορά στο πολυσυζητημένο σχέδιο εποπτείας του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα από την ΕΚΤ, ο Γερούν Ντέισελμπλουμ τόνισε ότι αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή από το επόμενο έτος, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι απευθείας ανακεφαλαιοποίηση «προβληματικών», όπως είπε, τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας θα είναι «πολύ δύσκολη».

Ανακοίνωση  της ΔΗΜΑΡ με αφορμή τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ


Τα προγράμματα προσαρμογής  δεν οδηγούν στην έξοδο από  την κρίση όσο δεν απαλλάσσονται  από την λογική της λιτότητας.

Είναι απαραίτητη μια  νέα συμφωνία με τους εταίρους, με στήριξη  και όχι με νέους επαχθείς όρους, που θα περιλαμβάνει ουσιαστικές αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε να συνδεθεί με την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία, μείωση των επιβαρύνσεων του χρέους και ένα ισχυρό πρόγραμμα αναπτυξιακών παρεμβάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...