Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013

Ντανιέλ Κον Μπεντίτ: «Να απαγορευθεί η Χρυσή Αυγή αν αποδειχθεί ότι διέπραξε τους φόνους»

Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ μίλησε στη Θεσσαλονίκη για την ανάγκη «προώθησης μιας ευρωπαϊκής πολιτικής, η οποία θα έχει θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα, χωρίς να μας νοιάζει αν η κυρία Μέρκελ ξύπνησε καλά, είναι ευδιάθετη σήμερα ή όχι», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Δεν μπορεί να πει εάν θα αλλάξει η όχι η πολιτική της Γερμανίας, ωστόσο ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι «να πιέσει με στόχο την προώθηση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής η οποία θα έχει θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα», τόνισε την Τρίτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, ο συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, απαντώντας σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος από την εκλογική νίκη της Ανγκελα Μέρκελ στη Γερμανία.

«Δεν είμαι σε θέση να σας πω αυτή τη στιγμή εάν η γερμανική πολιτική θα αλλάξει. Ομως, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Θα πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε τη γερμανική κυβέρνηση και να έχουμε συνέχεια το μυαλό μας κολλημένο σε αυτή. Υπάρχει η γερμανική κυβέρνηση, υπάρχει η γαλλική κυβέρνηση, από την άλλη μεριά. Εμείς βρισκόμαστε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο στόχος μας είναι να κινητοποιήσουμε όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους ώστε να ασκηθεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό την προώθηση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής, η οποία θα έχει θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα. Χωρίς να μας νοιάζει αν η κυρία Μέρκελ ξύπνησε καλά, είναι ευδιάθετη σήμερα ή όχι», είπε χαρακτηριστικά.

Μαζί με την έτερη συμπρόεδρο των Πράσινων, Ρεβέκκα Χαρμς, έδωσαν συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή της γραμματέως της Ομάδας των Πράσινων, Βούλα Τσέτση, του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Νίκου Χρυσόγελου και τού συντονιστή της Ε.Γ. και πρώην ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλου.

«Οταν συζητάμε, εδώ στην Ελλάδα, για την Ευρώπη, υπάρχει ο κίνδυνος να πέσουμε σε δύο παγίδες», είπε και εξήγησε: «Πολλές είναι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσει οι οποίες ισχυρίζονται πως ότι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα οφείλεται στους Ελληνες. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν πολλοί Ελληνες που αποδίδουν τη σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη. Και οι δύο κάνουν λάθος. Το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η τόσο σφοδρή κρίση στην Ελλάδα οφείλεται στο ότι το φάρμακο που πρόσφεραν αυτοί, που ονομάζουμε "νεοφιλελεύθεροι ταλιμπάν" δεν ήταν αποτελεσματικό. Το γεγονός ότι πάρα πολλοί Ελληνες υποφέρουν έχει να κάνει με το ότι η ελληνική κοινωνία διέπραξε πολύ σημαντικά λάθη κι έχει ανεχθεί επί μακρόν ένα σύστημα διαφθοράς. Η λύση δεν βρίσκεται εκτός Ευρώπης. Ή να το διορθώσω: Υπάρχουν λύσεις εκτός Ευρώπης που θα είναι πιο καταστροφικές.. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι επείγον και χρειάζεται ένα νέο σχέδιο για την Ευρώπη, πιο οικολογικό και πιο κοινωνικό, για να ανασάνει η Ελλάδα».

Σχετικά με το ζήτημα της Χρυσής Αυγής, ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ είπε ότι θέμα είναι απλό. «Εάν αποδειχθεί ότι η Χρυσή Αυγή είναι υπαίτια για τους φόνους, για τους οποίους κατηγορείται, τότε θα πρέπει να απαγορευθεί. Η κοινωνική βία και ο εξτρεμισμός δεν θα επιλυθούν με την απαγόρευση της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο ένα κράτος δικαίου, μια δημοκρατία δεν μπορεί να αποδεχθεί την ύπαρξη ενός κόμματος το οποίο σκοτώνει επικαλούμενο λόγους αντισημιτισμού και ρατσισμού. Διότι εάν αποδειχθεί αυτό, τότε η δημοκρατία θα βρίσκεται σε κίνδυνο».

Αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας που λέει ότι «βρισκόμαστε στο τέλος της διαδρομής» τόνισε πως αυτό δεν ισχύει και «θα πρέπει να πείσει για αυτό τη Γερμανία».

Για τη δική του διαδρομή είπε ότι στις ευρωεκλογές του 2014 δεν θα είναι υποψήφιος. «Του χρόνου θα κλείσω τα 69 χρόνια, είμαι 20 χρόνια ευρωβουλευτής και θέλω να έρθουν άλλοι νεότεροι», είπε. Πρόσθεσε ότι θα παραμείνει ενεργός στα μέσα ενημέρωσης και το καλοκαίρι του 2014 θα ετοιμάσει στη Βραζιλία ένα ντοκιμαντέρ για το Μουντιάλ.

Η συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων, Ρεβέκκα Χαρμς, σημείωσε ότι υπάρχει μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη όσον αφορά την Ανγκελα Μέρκελ. «Δεν μπορεί να λειτουργεί μόνη της. Αυτή τη στιγμή είναι σημαντική στη Γερμανία, όμως τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια, δεν θα μπορεί να κρύβεται πίσω από το φιλελεύθερο κόμμα», παρατήρησε.
Είπε ότι επισκέφθηκε κρατητήρια μεταναστών στην Ελλάδα και το συμπέρασμα της είναι πως «κάτι στραβό υπάρχει στην ευρωπαϊκή πολιτική για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο». Τάχθηκε, επίσης, κατά της εξόρυξης του χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...