Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013

Β. Σόιμπλε: Τα χειρότερα ενδέχεται να τελειώσουν για την Ελλάδα από το 2014 - "Οι ελίτ φταίνε για το χάλι της χώρας"

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, προειδοποιεί για τους ευρωσκεπτικιστές του AFD – Υπεραμύνεται των μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα – Το χειρότερο μέρος της κρίσης θα μπορεί να έχει ξεπεραστεί ήδη από το 2014.


Συνέντευξη στη Die Ziet παραχώρησε λίγα 24ωρα πριν τις γερμανικές εκλογές o Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε της γερμανικής πολιτικής, λέγοντας ότι έγινε ό,τι ήταν δυνατό για να αποσωβηθεί η κρίση κι ότι η σημερινή εικόνα δεν έχει καμιά σχέση με τρία χρόνια πριν. Για την Ελλάδα επανέλαβε ότι δεύτερο “κούρεμα” του χρέους δεν πρόκειται να γίνει, καθώς και ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη εκτιμά ότι θα επιτευχθεί εντός του 2014.

Όπως είπε, η αποκαλούμενη “κρίση της Ευρωζώνης” δεν αποτελεί κρίση της νομισματικής ένωσης, αλλά κρίση εμπιστοσύνης προς μεμονωμένες χρηματοοικονομικές αγορές χωρών - μελών της ζώνης του ευρώ, οι οποίες δεν μπορούσαν να την αντιμετωπίσουν μόνες τους. Έτσι, επιβλήθηκαν και οι κανόνες δημοσιονομικής προσαρμογής (που στην ουσία θεσπίστηκαν από το Βερολίνο), ώστε να μειωθούν τα ελλείμματα και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας, με αντάλλαγμα την οικονομική βοήθεια υπό τύπον δανεισμού.

Αναφερθείς στην περίπτωση της Ελλάδας μάλιστα, σημείωσε ότι τα αυστηρά μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν, ενώ μίλησε απερίφραστα για τις βλέψεις της Γερμανίας σε ό,τι αφορά την Ελλάδα: πέρυσι, όπως είπε, σχεδόν κανένας Γερμανός δεν ήρθε στην Ελλάδα για διακοπές, αντίθετα πήγε στην Τουρκία όπου οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες. “Τώρα όμως επιστρέφουμε”, όπως είπε, γιατί, μεταξύ άλλων, το κόστος εργασίας μειώθηκε κατά 13%.

“Οι Έλληνες υποφέρουν, δεν το αρνούμαι. Οι ελίτ έφεραν τη χώρα σε αυτό το χάλι και όχι οι απλοί άνθρωποι. Οι μεταρρυθμίσεις είναι πάντοτε ενοχλητικές, αλλά όσο αργούμε τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...