Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Συνάντηση του Τέρενς Κουίκ με την Βαρονέσα Κάθριν Άστον για την κατάσταση στη Συρία

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Τέρενς Κουίκ με τη Βαρονέσα Άστον

Με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας
Ιδιαίτερη συνομιλία  με την ύπατη εκπρόσωπο της  Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Βαρονέσα Κάθριν Άστον, είχε σήμερα στο Βίλνιους της Λιθουανίας ο Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, στα πλαίσια της συνδιάσκεψης που κάνει αυτό το διήμερο η Λιθουανική Προεδρία της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια.

Ο Τέρενς Κουίκ σε ένα  πολύ καλό κλίμα συζήτησης ξεκίνησε το διάλογο με την εξής παρατήρηση:

-Η Ελλάδα, είναι το  μοναδικό μέλος της Ευρωπαϊκής  Ένωσης που βρίσκεται τόσο  κοντά στη Συρία, περιοχή που απειλείται με διευρυμένη ανάφλεξη.

Επιπλέον, γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Ελλάδα θα είναι επίσης μία χώρα, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των προσφύγων, την ώρα που ήδη βιώνουμε την  απίστευτη πίεση με τους λαθρομετανάστες, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο στην πατρίδα μας.

Πρέπει η Ευρωπαϊκή  Ένωση να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για πολιτική λύση στο πρόβλημα της  Συρίας. Οι προσπάθειες αυτές, είναι  και στα δικά σας χέρια.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της  Ευρωπαϊκής Ένωσης Βαρονέσα Άστον διαβεβαίωσε το Βουλευτή Επικρατείας και Τομεάρχη Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ότι η πολιτική λύση είναι πρωταρχικής σημασίας για την ΕΕ. Κάτι που το διατύπωσε λίγη ώρα μετά, στην ομιλία της στη Συνδιάσκεψη, όπου αναφέρθηκε σε προσπάθειες που συντονίζει για πολιτικό διάλογο και λύση στο θέμα της Συρίας, εργαζόμενη παράλληλα προς την κατεύθυνση –παρ’ όλο που είναι δύσκολο- να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για συνομιλίες οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές της Συρίας.

Η Βαρονέσα Άστον είπε ακόμα  ότι συνεργάζεται στενά και με τον ΟΗΕ αλλά και με τους δύο Υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας Λαβρόφ και των ΗΠΑ Κέρυ, ακριβώς για αποφευχθεί μία λύση που δεν θα είναι ευχάριστη.

Παραδέχθηκε επίσης, συνομιλώντας με τον Τέρενς Κουίκ, ότι το πρόβλημα με τους πρόσφυγες θα είναι τεράστιο και μάλιστα έκανε ειδικότερη ερμηνεία για τα 2 εκατομμύρια παιδιά που έχουν μείνει στο δρόμο ή ζουν σε στρατόπεδα στις όμορες χώρες.

Επισημαίνεται τέλος, ότι  η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ επιβεβαίωσε  την πληροφορία που είχε δώσει  νωρίς το μεσημέρι ο Τέρενς Κουίκ με tweet, ότι το Σάββατο θα βρίσκεται εκτάκτως στο Βίλνιους και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζων Κέρυ για να συναντηθεί με τους Ευρωπαίους ομολόγους του (μεταξύ των οποίων και ο Ευάγγελος Βενιζέλος) οι οποίοι θα πραγματοποιούν τη δική τους συνδιάσκεψη στα πλαίσια της λιθουανικής προεδρίας της ΕΕ.

Ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος μετέχει αυτής της συνδιάσκεψης ως μέλος της ομάδας ΟΑΣΕ του ελληνικού  Κοινοβουλίου είχε επίσης ιδιαίτερες συναντήσεις σήμερα με τον Υπουργό  Εξωτερικών της Λιθουανίας Ιλίνας Λινκεβίτσιους όπως και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης με τον οποίο συμφωνήθηκε να συναντηθούν και αύριο για διεξοδικότερη συζήτηση σε σχέση και με τη Συρία και με θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...