Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Επιτάχυνση της υλοποίησης των μεγάλων έργων στην Ελλάδα βλέπει ο Επίτροπος Όλι Ρεν

- Απάντηση στον ευρωβουλευτή Γιώργο Παπανικολάου -


«19 έργα προτεραιότητας έχουν ολοκληρωθεί και 85 προχωρούν σύμφωνα με το πρόγραμμα» τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων κ. Όλι Ρεν, απαντώντας σε σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Ο Φινλανδός Επίτροπος τόνισε επίσης, πως όσον αφορά τη διαδικασία υλοποίησης των έργων, οι εγκρίσεις για τα δημόσια έργα έχουν φθάσει το 92% και οι συμβάσεις το 67%. Ωστόσο, ο κ. Ρεν σημείωσε πως ανάλογες επιδόσεις απαιτούνται και για τα υπόλοιπα έργα, τα οποία εξακολουθούν να χρειάζονται επιτάχυνση. Από την πλευρά του ο κ. Παπανικολάου, υπενθύμισε πως σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχουν εκπονήσει από κοινού η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όλα τα έργα θα πρέπει να ολοκληρωθούν και να καταστούν επιχειρησιακά έως το τέλος του 2015 και απευθυνόμενος προς την Επιτροπή ζήτησε την αξιολόγηση της μέχρι σήμερα συνεισφοράς της ειδικής ομάδας δράσης (Task Force) προς αυτή την κατεύθυνση. Απαντώντας στον Έλληνα Ευρωβουλευτή, ο κ. Ρεν ανέφερε πως η ομάδα δράσης για την Ελλάδα, υποστηρίζει τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών για την επιτάχυνση της εφαρμογής των έργων προτεραιότητας. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν αναληφθεί ορισμένες πρωτοβουλίες όπως η στήριξη της Jaspers (1) η οποία έχει επεκταθεί στην Ελλάδα για να καταστεί δυνατή η παροχή τεχνικής βοήθειας για τα μεγάλα έργα. Επιπλέον, υπογράμμισε πως έχουν γίνει ρυθμίσεις για τον ορισμό πεπειραμένων υπεύθυνων προσώπων για τα πλέον πολύπλοκα έργα και για εκείνα που δεν προχωρούν ικανοποιητικά.

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε πως προκειμένου να συμβάλει στη μείωση της γραφειοκρατίας, η Ομάδα Δράσης συνεργάστηκε με τις ελληνικές αρχές για την απλούστευση των εσωτερικών διαδικασιών διαχείρισης και ελέγχου, ιδίως στους τομείς των εγκρίσεων των έργων, της χρηματοδότησης της διαδικασίας, της επιτάχυνσης της υλοποίησης του έργου, καθώς και των βελτιώσεων στον ρυθμό της εκτέλεσης πληρωμών για τα έργα. Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφέρει τις πρόσφατες αλλαγές στην ελληνική νομοθεσία, που επιταχύνουν τις διαδικασίες που αφορούν απαλλοτριώσεις, την περιβαλλοντική αδειοδότηση, τις δημόσιες συμβάσεις, καθώς και τα προς επίλυση προβλήματα λόγω της περιορισμένης ρευστότητας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή της Ομάδας Δράσης σε βασικά έργα προτεραιότητας, που αφορούν παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων, τη διαχείριση αποβλήτων και το κτηματολόγιο.
Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: «Πριν από περίπου ένα χρόνο σε ανάλογη παρέμβασή του ο κ. Ρεν αποκάλυπτε τις σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεγάλων έργων στην Ελλάδα τα οποία χρηματοδοτούνται με κοινοτικούς πόρους από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία. Σήμερα, η εικόνα έχει αντιστραφεί. Η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, η μείωση της γραφειοκρατίας και η σημαντική αύξηση της αξιοποήσης του ΕΣΠΑ επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Η συνέχιση και ενταντικοποίηση των καλών αυτών ρυθμών θα συμβάλει θετικά στην ενίσχυση των αναπτυξιακών δεικτών της ελληνικής οικονομίας και κυρίως στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας».
(1) Κοινή ενίσχυση για τη χρηματοδότηση έργων στις ευρωπαϊκές περιφέρειες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...