Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Μπαρόζο: «Οι Ελληνες δικαιούνται να είναι θυμωμένοι όταν κάποιοι δεν πληρώνουν φόρους»

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντάται στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο
«Οι Ελληνες είναι θυμωμένοι, και δικαιούνται να είναι θυμωμένοι, όταν βλέπουν ότι κάποιοι δεν πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν» δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο συνάντησε στις Βρυξέλλες το απόγευμα της Τρίτης.

Παράλληλα, ο κ. Μπαρόζο ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να δώσει έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να επιταχύνει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο πορτογάλος αξιωματούχος αναφέρθηκε στις «γενναίες προσπάθειες» που έγιναν στην Ελλάδα για τη δημοσιονομική σταθερότητα, σημειώνοντας ότι τώρα πλέον είναι η ώρα για μεταρρυθμίσεις και ταχύτερους ρυθμούς στις ιδιωτικοποιήσεις.

Οπως σημείωσε, τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα είχε μεγάλη υστέρηση στην απορρόφηση των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων, όμως σήμερα βρίσκεται τέταρτη στη σειρά του πίνακα των καλύτερων επιδόσεων, σε σχέση με την απορρόφηση αυτών των κονδυλίων.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι φαίνεται η έξοδος από το τούνελ, με σταδιακή επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν ήδη θετικά αποτελέσματα στην εφαρμογή του προγράμματος.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η χώρα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, ο κ. Μπαρόζο δεν έκανε κάποιο σχόλιο, εκτιμώντας πάντως ότι μέχρι το 2021 το ελληνικό χρέος θα είναι κάτω από το 120% του ΑΕΠ.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν δεν παρέλειψε να παράσχει τη στήριξή τους στις προσπάθειες της Ελλάδας, εξαίροντας «την αποφασιστικότητα του κ. Αντώνη Σαμαρά», την οποία χαρακτήρισε κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος.

Σαμαράς: «Οχι σε πρόσθετα μέτρα λιτότητας»

«Σήμερα δεν γίνεται καμία συζήτηση για το Grexit» ανέφερε, από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς, προσθέτοντας ότι η απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι «περισσότερη ανάπτυξη, περισσότερη Ευρώπη».

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα ικανοποιεί τους στόχους του προγράμματος και ότι το όποιο χρηματοδοτικό κενό το 2015 και 2016 «δεν πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα λιτότητας, αλλά με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και με τη στήριξη των εταίρων της ευρωζώνης».

οπως υπογράμμισε, τον Νοέμβριο του 2012 το Eurogroup δεσμεύτηκε να στηρίξει περαιτέρω την Ελλάδα, εάν η χώρα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, ότι η ύφεση φέτος ήταν μικρότερη από αυτήν που είχε αρχικά προβλεφθεί, ότι το 75% των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει ήδη υλοποιηθεί και ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει ξαναμπεί σε σωστή τροχιά.

Προηγήθηκε η συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Ο γερμανός αξιωματούχος είπε ότι πλέον είναι ορατό το «φως στο βάθος του τούνελ» και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φέρει αποφάσεις για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε, επίσης, με τον Επίτροπο Χοακίν Αλμούνια, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...