Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Εγκαινιάστηκε το «Cafe EU-topia» στο κέντρο της Αθήνας


Ο Δήμος Αθηναίων προσφέρει ένα Κέντρο πληροφόρησης για την ΕΕ


Ένα ιδιότυπο καφέ εγκαινίασε σήμερα, Πέμπτη, στις 6 το απόγευμα ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, στον χώρο του παλαιού καφενείου του Πνευματικού Κέντρου του δήμου. Δεν πρόκειται όμως για ένα απλό καφέ, καθώς το «Café EU-topia» - Europe Direct αποτελεί ένα Κέντρο Πληροφόρησης για την ενωμένη Ευρώπη και τους θεσμούς της.

Η διαμόρφωση του χώρου ως νέο «Café EU-topia» έγινε με στόχο να αποτελέσει σημείο συνάντησης ενεργών πολιτών της Αθήνας, καθώς και όλων των νέων της πόλης, κατοίκων και επισκεπτών της, σε συνεργασία με το Γραφείο Δικτύωσης του δήμου και τις ομάδες πολιτών του δικτύου «ΣυνΑθηνά». Άξονας της λειτουργίας του θα είναι η ανάδειξη του χαρακτήρα της Ευρώπης ως κόμβου πολιτισμού, αξιών, γραμμάτων και επιστημών, συμβάλλοντας έμπρακτα στη στρατηγική διαμόρφωσης μίας νέας ρητορικής για την ΕΕ.

Στόχος του νέου αυτού χώρου συνάντησης στο κέντρο της Αθήνας είναι οι πολίτες να έχουν εύκολη πρόσβαση στη διαδικτυακή πληροφόρηση, δίνοντας παράλληλα βήμα στους φορείς της πόλης να γνωστοποιούν και να ανταλλάσσουν τις απόψεις τους σε κάθε τομέα που έχει αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των κατοίκων.

Ο χώρος είναι λιτός, αλλά και φιλόξενος. Μοντέρνα δομημένος, σε απλές γραμμές, όπου μπορεί κάποιος να μελετήσει, να ερευνήσει στο Διαδίκτυο, αλλά και να συνεργαστεί και να αλληλεπιδράσει με άλλους, ενώ είναι προσβάσιμο και σε ΑμεΑ.

«Θέλουμε όποιος έρχεται εδώ, πολίτης ή επισκέπτης, να αισθάνεται οικεία, σαν στο σπίτι του. Είναι μια μικρογραφία του μεγάλου μας σπιτιού, που είναι η Ευρώπη» είπε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Καμίνης στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του Δήμου Αθηναίων. Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, έργα συνολικού προϋπολογισμού 39 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε διάφορα στάδια υλοποίησης, ενώ στο τελευταίο στάδιο υλοποίησης βρίσκονται ακόμη 30 έργα.

«Βιώνουμε μια τέτοια οικονομική περίοδο, λίγο πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές μάλιστα, που είναι πολύ σημαντικό εμείς οι ίδιοι να γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας ως ευρωπαίοι πολίτες, αλλά και να προσδιορίσουμε την Ευρώπη που θέλουμε» επισήμανε ο κ. Πάνος Καρβούνης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, απονέμοντας τα εύσημα στον Δήμο Αθηναίων καθώς είναι ένας από τους πιο δραστήριους δήμους στην Ευρώπη στο θέμα της ενημέρωσης των πολιτών.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων κ. Νίκος Χρυσόγελος.

Τι είναι το Europe Direct

Ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχει στο δίκτυο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης - Europe Direct, έχοντας αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ένας από τους 19 φορείς σε όλη την Ελλάδα, που είναι επιλέξιμοι για να παρέχουν τις ανάλογες υπηρεσίες στον πολίτη.

Το δίκτυο των κέντρων πληροφόρησης Europe Direct αποτελεί ένα από τα βασικότερα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών σχετικά με την Ένωση. Ειδικότερα, όσον αφορά στα δικαιώματα των πολιτών της, καθώς  και στην ενίσχυση της συμμετοχής του πολίτη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο στις πολιτικές της.

Παρέχει στους πολίτες της Αθήνας υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις τοπικές και περιφερειακές ανάγκες, μέσω των οποίων το κοινό μπορεί να αποκτά πληροφορίες, συμβουλές, βοήθεια και απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με την ΕΕ, τη νομοθεσία, τις πολιτικές, τα προγράμματα και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που απορρέουν από αυτά. Η αποστολή των Κέντρων πληροφόρησης Europe Direct είναι  ενημερωτική, έχοντας όμως στόχο να προωθείται η ενεργός συμμετοχή του πολίτη.

Το νέο κέντρο Europe Direct του Δήμου Αθηναίων αποδίδεται στον αθηναίο πολίτη με σκοπό να αποτελέσει ένα ελεύθερο περιβάλλον πληροφόρησης και ενεργού συμμετοχής. Φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως ανοιχτός χώρος καθημερινής χρήσης των πολιτών, των ομάδων και των οργανώσεων της Αθήνας, καθώς και των πανεπιστημιακών σχολών και των ερευνητικών κέντρων, υλοποιώντας την κεντρική του αποστολή ως φορέας διασύνδεσης των πολιτών με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, παρέχοντας την ευκαιρία στο δημότη να χρησιμοποιεί ένα δημόσιο χώρο στην καθημερινότητά του.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...