Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Κοινοτικά κονδύλια 7 δισ. ευρώ το 2014 «περιμένει» το ΥΠΑΝ

Τα 3,5 δισ. θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ και τα 4 δισ. από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2014-2020


Κοινοτικά κονδύλια ύψους 7,5 δισ. ευρώ αναμένεται να εισρεύσουν το 2014 στην Ελλάδα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, κ. Κωστή Χατζηδάκη, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι το 2014 αναμένεται να εισρεύσουν στην Ελλάδα 3,5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και 4 δισ. ευρώ από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2014-2020, σημειώνοντας ότι η κοινοτική συγχρηματοδότηση θα παραμείνει στο 90% έως το 2020.

Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι από τα 1,5 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα, έως τον Ιούνιο απορροφήθηκαν 150 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε, δε, ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους, η συνολική ρευστότητα θα αυξηθεί στα 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 800 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ και το υπόλοιπο ποσό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και τις τράπεζες.

Εξ'άλλου, ερωτηθείς για την πορεία υλοποίησης των αυτοκινητοδρόμων, ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης απέστειλε σχετική επιστολή στη γενική διεύθυνση περιφερειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και περί τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το οριστικό πράσινο φως. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, το ζητούμενο είναι να εξευρεθούν πόροι ύψους 1,2 δισ. ευρώ, μέσα από τη διαδικασία αναθεώρησης των προγραμμάτων που λαμβάνουν κοινοτική χρηματοδότηση.

Μιλώντας, τέλος, για την αμυντική βιομηχανία, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε τη σπουδαιότητά της για την εθνική ασφάλεια, λέγοντας ότι οι σχετικές συζητήσεις θα πρέπει να έχουν σαν αφετηρία το άρθρο 346 της Συνθήκης της ΕΕ που εξαιρεί από τους κοινοτικούς κανόνες περί ανταγωνισμού και κρατικής βοήθειας το σκέλος των δραστηριοτήτων που αφορά την κάλυψη των αναγκών των ενόπλων δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...