Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Νέα βοήθεια με διατήρηση λιτότητας αλλά και «σχέδιο Μάρσαλ» σκέφτονται στο Βερολίνο

«Είναι σαφές ότι θα βοηθήσουμε την Αθήνα», είπε η Μέρκελ - Το τρίτο πακέτο φανερώνει την αποτυχία της γερμανικής πολιτικής, δήλωσε ο αντίπαλός της - Βέβαιο νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μετά τις εκλογές, εκτιμά η Frankfurter Allgemeine Zeitung - «Όχι» ξανά από Σόιμπλε


Τα ψήγματα της στρατηγικής που θα ακολουθήσουν ως προς την Ελλάδα έδειξαν στο χθεσινό ντιμπέιτ οι δύο υποψήφιοι για τη γερμανική καγκελαρία, που κατά κάποιες πληροφορίες, στις 23 Σεπτεμβρίου ενδεχομένως κληθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας. 

Η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε για τρίτο πακέτο βοήθειας στην Αθήνα με διατήρηση της πολιτικής λιτότητας, ενώ ο Στάινμπρουκ έκανε λόγο για νέο «σχέδιο Μάρσαλ» αλά γερμανικά.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε συγκεκριμένα ότι «μπορεί να υπάρξει ένα επόμενο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα», αλλά κανείς δεν γνωρίζει ακόμη τι θα περιλαμβάνει το πακέτο αυτό και η τελική διαμόρφωσή του θα εξαρτηθεί από τις εκτιμήσεις της Τρόικας.

«Ως καγκελάριος, οφείλω να βεβαιωθώ ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δε θα σταματήσουν. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Ο ρόλος μου είναι να συνεχίσω να τους πιέζω», πρόσθεσε, ενώ υποστήριξε για μία ακόμη φορά ότι η Ελλάδα είχε ενταχθεί στην Ευρωζώνη «χωρίς να εκπληρώνει τα κριτήρια».

Ο Πέερ Στάινμπρουκ δεν αντέκρουσε τον ισχυρισμό, αλλά υποστήριξε ότι η συζήτηση και μόνο για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας φανερώνει την αποτυχία της πολιτικής που ακολουθεί η καγκελάριος στην ευρω-κρίση.

«Είναι σαφές ότι θα βοηθήσουμε. Το ζήτημα, όμως , είναι πώς βοηθάει κανείς» αντέτεινε η Άνγκελα Μέρκελ. «Βοηθάει  κανείς με το να εκφράζει τη λύπη του για τη δύσκολη κατάσταση; Ή με το να παράσχει βοήθεια για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων;», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Στάινμπρουκ είπε ότι θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, έτσι ώστε η οικονομία να αποκτήσει ξανά «ορμητικότητα».

Ο υποψήφιος καγκελάριος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, ακόμη, τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής ενός «Σχεδίου Μάρσαλ 2» για την Ελλάδα και τις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση και τόνισε ότι δεν πρέπει να εφαρμόζονται μόνο προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης, και μάλιστα «σε θανατηφόρα δόση», αλλά πρέπει να υπάρχουν και μέτρα για την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Γερμανία, η οποία έχει κατά το παρελθόν και η ίδια βοηθηθεί από τους εταίρους της, έχει πολιτική ευθύνη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βοηθήσει τις χώρες που έχουν ανάγκη. (Διαβάστε εδώ περισσότερα)

Για νέο «κούρεμα» μετά τις εκλογές μιλά η FAZ

Πραγματικός νικητής δεν προέκυψε από το χθεσινοβραδινό ντιμπέιτ, σύμφωνα και με τον γερμανικό Τύπο, που προχωρά σήμερα σε μια πιο βαθιά ανάλυση και προσπαθεί να εξηγήσει συμπεριφορές και αντίκτυπο στο εκλογικό σώμα.

Ανάμεσα στα γερμανικά δημοσιεύματα ξεχωρίζει κανείς άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), που εκτιμά πως  μετά τις εκλογές, έρχεται νέο «κούρεμα» του χρέους για την Ελλάδα.

Στο οικονομικό ένθετο της εφημερίδας γίνεται εκτενής αναφορά στην άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να εκχωρήσει δικαιώματα εκμετάλλευσης της δημόσιας ιδιοκτησίας σε εταιρεία holding με έδρα το Λουξεμβούργο. Ο επίτροπος νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν είπε ότι επρόκειτο για μια «ιδέα που κυκλοφόρησε», αλλά -όπως ανέφερε ο χριστιανοδημοκράτης Νόρμπερτ Μπαρτλ, ειδικός σε θέματα προϋπολογισμού- σημασία στο τέλος έχει τι θα πει η Τρόικα σε αυτές τις σκέψεις.

Ο σχολιαστής της ίδιας εφημερίδας επικρίνει το ελληνικό «όχι» και το ερμηνεύει ως παγίδα, μέσα στην οποία έχουν πέσει από καιρό οι ευρωδιασώστες. Σχολιάζει επίσης δυσμενώς τον αυτοέπαινο, όπως χαρακτηρίζει, της ελληνικής κυβέρνησης, επειδή συμφώνησε με τους εφοπλιστές να πληρώνουν φόρους.

«Σαν να επρόκειτο για χάρη απέναντι στις δανείστριες χώρες το ότι επιτέλους οι πραγματικοί πολυεκατομμυριούχοι θα δώσουν τον οβολό τους» γράφει ο σχολιαστής της.

«Με τον τοπικό πρωθυπουργό της Έσσης και αντιπρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Φόλκερ Μπουφιέ διέρρευσε μια ακόμη σταγόνα αλήθειας προς τους Γερμανούς φορολογουμένους, όταν είπε ότι τα "δάνεια" προς την Αθήνα θα μπορούσαν να επιμηκυνθούν και να γίνουν πιο φτηνά. Μετά τις εκλογές θα έρθει η μεγάλη αποκάλυψη, το κούρεμα χρέους, όπως κι αν το αποκαλεί κανείς».

Νέο «όχι» σε κούρεμα του ελληνικού χρέους από τον Σόιμπλε

Μετά το ντιμπέιτ σειρά είχε σήμερα η επιτροπή προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου για να συζητήσει το ελληνικό θέμα. Στην κλειστή συνεδρίαση συμμετείχε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα ενώπιον της επιτροπής προϋπολογισμού του γερμανικού Κοινοβουλίου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέκλεισε ρητά ένα δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου οικονομικής βοήθειας θα συζητηθεί στα μέσα του 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες μελών της επιτροπής, η οποία συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών, ο κ. Σόιμπλε υπολογίζει το ύψος αυτού του δανείου στα 4 με 4,5 δισ. ευρώ.

Όπως υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μετά τη συνεδρίαση, οι ανάγκες αυτές προκύπτουν κατά κύριο λόγο, επειδή «τα κέρδη από τις ιδιωτικοποιήσεις δεν επέφεραν ακριβώς αυτά τα αποτελέσματα που είχαν συμφωνηθεί στο μνημόνιο. Ενημερώνομαι όμως από τα μίντια ότι το τρίτο τρίμηνο η Ελλάδα έχει κάνει αισθητή πρόοδο. Για αυτό ας περιμένουμε την επόμενη έκθεση της Τρόικας».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...