Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Ε.Ε: Εκκλήσεις για αποφυγή νομισματικού πολέμου

Παρότρυνση προς τις κυριότερες οικονομίες παγκοσμίως να απόσχουν ενός «νομισματικού» πολέμου, απηύθυνε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Παρότρυνση προς τις κυριότερες οικονομίες παγκοσμίως να απόσχουν ενός «νομισματικού» πολέμου, απηύθυνε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με κείμενο που υιοθέτησε ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης της ομάδας G-20 στη Σεούλ της Ν. Κορέας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «υπογραμμίζει την ανάγκη αποφυγής όλων των μορφών προστατευτισμού και της αποφυγής κινήσεων συναλλαγματικών ισοτιμιών με στόχο την εξασφάλιση βραχυπρόθεσμων ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων», επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στη λήξη της διήμερης Συνόδου των 27 επικεφαλής της ΕΕ στις Βρυξέλες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.
Σημειώνεται ότι αντίστοιχες επισημάνσεις είχε διατυπώσει πρόσφατα και ο Αμερικανός υπουργός των Οικονομικών Τίμοθι Γκάϊτνερ, απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις ασιατικές οικονομίες και ιδιαίτερα στην Κίνα, η οποία επί μακρόν είχε ατύπως συνδέσει το γουάν στο δολάριο ΗΠΑ.
Στη Σύνοδο Κορυφής των 27 πάντως άνοιξε η συζήτηση και για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020, μήνες νωρίτερα του αναμενομένου, καθώς η Βρετανία επιδιώκει την εξεύρεση συμμάχων για έναν προϋπολογισμό λιτότητας.
Υπό κανονικές συνθήκες, η συζήτηση σχετικά με τον προϋπολογισμό, ο οποίος θα μπορούσε να ανέλθει έως και το ποσόν του ενός τρισ. ευρώ, θα άρχιζε τον επόμενο Ιούνιο μετά τη δημοσίευση σχετικών προτάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επέμενε στη συζήτηση του θέματος στη διάρκεια συνάντησης με τους ηγέτες των 27 κρατών μελών και εξασφάλισε την έκδοση προσχεδίου ανακοινωθέντος βάσει του οποίου ο προϋπολογισμός θα είναι «συγκρατημένος» ως προς τα μεγέθη του. Το προσχέδιο εξόργισε κράτη μέλη όπως την Πολωνία και την Ουγγαρία, που ζήτησαν την αφαίρεσή του από το τελικό κείμενο λέγοντας ότι πριν την οριστικοποίηση προτάσεων του είδους αυτού απαιτείται η απαραίτητη συζήτηση τους.
«Οι επικεφαλής κρατών ή κυβερνήσεων τόνισαν ότι την ώρα που η δημοσιονομική πειθαρχία επιβάλλεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι σημαντικό ο προϋπολογισμός της ΕΕ και ο επικείμενος (μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός) να αντανακλά τις προσπάθειες (σ.σ. δημοσιονομικής) προσαρμογής που καταβάλουν τα κράτη μέλη), σημειωνόταν στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου.
Η Βρετανία, η οποία κυβέρνηση της οποίας υιοθέτησε πρόσφατα σημαντικές περικοπές δαπανών με στόχο τον περιορισμό του δημοσιονομικού της ελλείμματος, υποστήριξε ότι η δήλωση συνιστά νίκη στη μάχη της ΕΕ για λιτότητα.
Διπλωματικές πηγές επεσήμαιναν κατ’ ιδίαν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ, ότι τις βρετανικές θέσεις υποστήριξε η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλα κράτη που συνεισφέρουν, αμιγώς, στον κοινοτικό προϋπολογισμό, όπως και ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι.
Ο προϋπολογισμός της ΕΕ, ύψους περίπου 130 δισ. ευρώ ετησίως, αντιστοιχεί στο 1% του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...