Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Α.Ποδηματά – Ο. Κάρας: Σημαντική η συμμετοχή των πολιτών στις Ευρωεκλογές

«Η συμμετοχή στις εκλογές μπορεί να αλλάξει την Ευρωπαϊκή Ένωση» είναι ο τίτλος άρθρου για τη σημασία των επόμενων Ευρωεκλογών, που υπογράφουν οι αντιπρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου —η Ελληνίδα Άννυ Ποδηματά και ο Αυστριακός Ότμαρ Κάρας— και το οποίο δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της αυστριακής εφημερίδας «Βίνερ Τσάιτουνγκ» με τον υπότιτλο «Οι Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014 είναι το εργαλείο με το οποίο οι πολίτες θα κάνουν δική τους την ΕΕ».

Όπως τονίζουν στην αρχή του άρθρου οι δύο αντιπρόεδροι, θέλουν οι πολίτες να πάρουν στα χέρια τους τις τύχες της ΕΕ, καθώς η δυσαρέσκεια από την αντίδραση της ΕΕ στην κρίση δεν μπορεί να είναι λόγος να απομακρυνθεί κανείς από αυτήν, αλλά θα πρέπει να είναι ένα κίνητρο για να βρεθεί απέναντί της με μεγαλύτερο θάρρος. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει συχνά αποδείξει, προσθέτουν, πως είναι η φωνή των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην ΕΕ.

Οι Ποδηματά και Κάρας επισημαίνουν στη συνέχεια ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνδιαμορφώνει σημαντικές αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή όλων των πολιτών: από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, τη ρύθμιση των τραπεζών, την ασφάλεια των συγκοινωνιών, μέχρι το τέλος περιαγωγής στην κινητή τηλεφωνία, ενώ έχει επιτύχει περισσότερα δικαιώματα για τους πολίτες, περισσότερο δημοκρατικό έλεγχο και περισσότερη διαφάνεια, ιδιαίτερα στην οικονομική πολιτική, στην προστασία προσωπικών δεδομένων και στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων.

Κατά την άποψή τους, με τις αλλαγές των προηγούμενων ετών το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καταστεί αναμφίβολα το Κοινοβούλιο με τη μεγαλύτερη επιρροή και τη μεγαλύτερη διαφάνεια στην Ευρώπη, ωστόσο είναι ανεπίτρεπτο αυτή η επιρροή να μην στηρίζεται στη θέληση όσο το δυνατόν περισσότερων Ευρωπαίων.

Οι δύο αντιπρόεδροι υπογραμμίζουν πως οι Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014 αποτελούν το εργαλείο με το οποίο οι πολίτες θα κάνουν «δική τους» την ΕΕ, καθώς θα αποφασίσουν για τις πολιτικές πλειοψηφίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ως εκ τούτου ως προς την πολιτική κατεύθυνση της ΕΕ, ενώ για πρώτη φορά με τις εκλογές δεν θα καθοριστούν μόνον οι πλειοψηφίες αυτές, αλλά και ποιος θα προΐσταται της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως κατά ένα τρόπο «Ευρωπαίος πρωθυπουργός».

Σημειώνοντας πως στόχος τους είναι να γίνει κατανοητό από περισσότερους πολίτες ότι οι αποφάσεις στις Βρυξέλλες έχουν πραγματικές επιδράσεις στη ζωή τους και ότι μόνον από κοινού μπορούν να αντιμετωπιστούν μελλοντικές προκλήσεις, η κα Ποδηματά και ο κ. Κάρας προαναγγέλλουν την έναρξη μιας ευρείας εκστρατείας ενημέρωσης σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου του 2014 και στη συνέχεια την εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Καταλήγοντας, οι δύο αντιπρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισημαίνουν πως οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την Ευρώπη συμμετέχοντας στις Ευρωεκλογές και απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να κάνουν χρήση της ψήφου των στέλνοντας το μήνυμα πως οι πολίτες θέλουν να αποφασίζουν, να είναι μέρος της διαδικασίας των αποφάσεων για την οικονομία, τα δημοσιονομικά, την υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...