Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Μπαρόζο «ξέχασε» τη στήριξη που παρείχε η Κομισιόν στην κυβέρνηση Καραμανλή...

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά τη διάρκεια της παρουσίασης χθες, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της έκθεσης για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, παρουσιάζοντας χθες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ετήσια έκθεσή του «για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης», ζήτησε από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης να επιδείξουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης ζήτησε «περισσότερη αλληλεγγύη».

Αποσιωπώντας τις δικές του ευθύνες σχετικά με την άκριτη στήριξη της κυβέρνησης Καραμανλή παρά τα σημάδια της κρίσης που ήταν ορατά από το 2007, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε χθες ότι οι πολιτικές δημοσιονομικής σταθεροποίησης που ακολουθούνται έως σήμερα είναι οι ενδεδειγμένες και τόνισε με έμφαση ότι η ενωμένη Ευρώπη δεν ήταν αυτή που δημιούργησε την κρίση, αλλά αυτή που βοήθησε για την ταχύτερη υπέρβασή της. Αναφερόμενος δε στην Ελλάδα ισχυρίστηκε ότι την ευθύνη για τη μεγάλη κρίση που διέρχεται η χώρα δεν τη φέρει η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά η ανευθυνότητα των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων...

Ο κ. Μπαρόζο ανέφερε ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να ασχοληθούν με τα μέτρα που θα υιοθετηθούν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μεταξύ των μέτρων αυτών θα πρέπει να είναι η θέσπιση στο πλαίσιο της ευρωζώνης ενός ευρωπαϊκού επιδόματος ανεργίας που θα έχει ως αποτέλεσμα την ελάφρυνση των δημοσιονομικών πιέσεων προς τις εθνικές κυβερνήσεις σε περιόδους παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης.

Προέβλεψε επίσης ότι στις ευρωεκλογές του 2014 η βασική αντιπαράθεση δεν θα είναι αυτή ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά, αλλά ανάμεσα στις παραδοσιακές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και τις λαϊκιστικές αντιευρωπαϊκές δυνάμεις.

Η χθεσινή παρέμβαση Μπαρόζο ήλθε δύο εικοσιτετράωρα πριν από την άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ στο Βίλνιους της Λιθουανίας όπου, αν και δεν προβλέπεται η υιοθέτηση συγκεκριμένων αποφάσεων, είναι βέβαιο ότι θα συζητηθεί το τι μέλλει γενέσθαι όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά και με τους άλλους «αδύναμους κρίκους» της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Σλοβενίας, η οποία απ' ό,τι φαίνεται δύσκολα θα αποφύγει την προσφυγή στην ευρωπαϊκή βοήθεια.

Σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία και την Πορτογαλία (η οποία χθες ζήτησε νέα παράταση των χρονικών ορίων για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων), οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης θα έχουν κάποιες πρώτες συζητήσεις για την οικονομική βοήθεια που θα χρειαστεί εκάστη εξ αυτών για να επιτύχει τη σταδιακή επιστροφή της στις αγορές για δανεισμό εντός του 2014. Ανάλογη θα είναι και η συζήτηση για την Ελλάδα, ενώ για τη Σλοβενία η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από το θέμα της διάσωσης του τραπεζικού της συστήματος.
Μανώλης Σπινθουράκης / ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...