Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Μετανάστες και δικαιώματα μειοψηφιών: Το ΕΚ επισημαίνει παραβιάσεις

Οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μεταναστών, των εθνικών μειονοτήτων και των ΛΟΑΔ θα τεθούν στο επίκεντρο δύο συζητήσεων στο ΕΚ με δύο ψηφίσματα να τίθενται προς ψήφιση την Τετάρτη και την Πέμπτη αντίστοιχα. Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ζητήσουν από τα κράτη μέλη και την Επιτροπή να εντείνουν τις προσπάθειες διασφάλισης του πλήρους σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ευρώπη.

Το σχέδιο ψηφίσματος σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα στην ΕΕ το 2010 και το 2011, καλεί τα ευρωπαϊκά κράτη να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες. Στο ψήφισμα εκφράζεται επίσης απογοήτευση για το οι πολίτες καταγωγής Ρομά υπόκεινται σε διαδικασίες συλλογικής απέλασης από κράτη μέλη και αποδοκιμάζεται η "ισχνή αντίδραση" της Επιτροπής σε ορισμένες περιπτώσεις.

Το εν λόγω σχέδιο ψηφίσματος εγκρίθηκε στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ με 32 ψήφους υπέρ, 24 κατά και 1 αποχή.

Η μετανάστευση, το άσυλο, η ομοφοβία

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν εναλλακτικές λύσεις αντί της κράτησης των μεταναστών, καθώς και να βελτιώσουν τις υποδομές ασύλου. Το κείμενο υπογραμμίζει επιπλέον ότι είναι πιθανότερο να διασφαλισθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα των ΛΟΑΔ αν τα πρόσωπα αυτά έχουν πρόσβαση σε νομικούς θεσμούς όπως η συγκατοίκηση, η καταγραμμένη συμβίωση ή ο γάμος.

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων

Με ξεχωριστή ψηφοφορία, επίσης, την Πέμπτη, το ΕΚ θα αποφασίσει για τους κανόνες που θα διέπουν τη λειτουργία του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ για την περίοδο 2013-2017.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...