Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Βραβείο Νόμπελ: "Η ειρήνη μας, το βραβείο μας"

Martin Schulz addresses the Chamber
Martin Schulz addresses the Chamber (Photo credit: European Parliament)
Την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνδέσει όλους τους πολίτες της ΕΕ, ως νικητές του Νόμπελ Ειρήνης, μέσω της τελετής απονομής που θα λάβει χώρα στην Ολομέλεια του Στρασβούργου στις 09:00 ώρα Γαλλίας, παρουσία των Προέδρων Schulz και Barroso.

"Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης ανήκει σε όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είμαστε βαθιά συγκινημένοι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επανένωσε την ήπειρο με ειρηνικά μέσα και συμφιλίωσε τους έως τότε εχθρούς. Δικαίως λοιπόν αναγνωρίστηκε αυτή η ιστορική πράξη επανένωσης", δήλωσε ο κ. Schulz στις12 Οκτωβρίου. Η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μετέτρεψε αυτήν την "ήπειρο πολέμου σε μία ήπειρο ειρήνης" ενώ συνέβαλε στην προστασία της ειρήνης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Πρόεδρος Schulz θα εγκαινιάσει στις 15:00 ώρα Γαλλίας στην αγορά Bronislaw Geremek στο Στρασβούργο φωτογραφική έκθεση με τίτλο "Η έξοδος από την άβυσσο: πώς οι Ευρωπαίοι οικοδόμησαν μαζί την ειρήνη - Ένα βραβείο Νόμπελ για την αναγνώριση της εξηκονταετούς συμβολής στην επίτευξη ειρήνης στην ήπειρό μας".

Η τελετή απονομής στο Όσλο θα μεταδοθεί ζωντανά, την Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου στις 13:00 - 15:00 (ώρα Γαλλίας), μπροστά από τα κτίρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο.

Εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Κύπρο

Ελλάδα

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα θα διοργανώσει εκδήλωση για την προβολή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης και την απονομή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2012.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012 στις 10:00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Αμαλίας 8, Σύνταγμα).

Ως ομιλητές θα συμμετάσχουν πρώην Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ακαδημαϊκοί, ενώ η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή σε δημοσιογράφους, ΜΚΟ, ενώσεις πολιτών και το ευρύ κοινό.

Κατά την εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί προβολή βίντεο από την επίσημη τελετή απονομής του Βραβείου της 10ης Δεκεμβρίου 2012, καθώς και απευθείας σύνδεση με την πανηγυρική εκδήλωση που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της Συνόδου Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Κύπρος

Στις 10 Δεκεμβρίου, ημέρα της απονομής στο Όσλο, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο θα διοργανώσουν εορταστική εκδήλωση στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βύρωνος 30, Λευκωσία με ώρα έναρξης 13:30.

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί μαθητές από Ελληνοκυπριακά, Τουρκοκυπριακά και διεθνή σχολεία καθώς και μέλη δικοινοτικών οργανώσεων νέων που θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την τελετή της απονομής σε απευθείας σύνδεση με το Όσλο.

Ο ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης (ΕΛΚ) θα απευθύνει βιντεοσκοπημένο μήνυμα στους παρευρισκόμενους.

Ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, οι Λέλλος Δημητριάδης και Μουσταφά Ακιντζί, δυο επιφανείς Κύπριοι που έχουν συμβάλει στην αλληλοκατανόηση των κοινοτήτων τους, και οι Γκιουλντέν Πλουμέρ-Κιουτσούκ και Άριστος Αριστοτέλους, μέλη της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στην εκδήλωση και να συζητήσουνε με τους μαθητές.

Η Δικοινοτική Χορωδία για την Ειρήνη στην Κύπρο θα τραγουδήσει στην εκδήλωση.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...