Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Φόρος στις συναλλαγές: η τελική ευθεία


Ένα βήμα από την έναρξη της επιβολής φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές σε 11 κράτη μέλη βρίσκεται η Ένωση, καθώς το ΕΚ ετοιμάζεται να ψηφίσει για την εισαγωγή του, με τη διαδικασία της ενισχυμένης συνεργασίας. Η επιβολή του φόρου έχει ήδη εγκριθεί στο ΕΚ από το Μάιο, όμως στάθηκε αδύνατον να υπάρξει συμφωνία μεταξύ και των 27 κρατών μελών. Εισηγήτρια του Κοινοβουλίου είναι η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Άννυ Ποδηματά.

Το Μάιο του 2012 η ολομέλεια του ΕΚ ενέκρινε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβολή φόρου 0,1% στις αγοραπωλησίες μετοχών και 0,01% στα παράγωγα, καθώς θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα διασφαλίσει τη συμβολή του χρηματοπιστωτικού τομέα στη χρηματοδότηση της εξόδου από μια κρίση βαθύτατη, την οποία ο ίδιος εν μέρει πυροδότησε.

Επιδίωξη του ΕΚ ήταν ο φόρος να ισχύσει και για συναλλαγές εκτός ΕΕ για χρηματοπιστωτικά εργαλεία των οποίων η συναλλαγή γίνεται στην Ένωση. Ωστόσο η αντίδραση ορισμένων κρατών μελών και ιδίως της Βρετανίας και της Σουηδίας είχε ως αποτέλεσμα να μην καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας στο Συμβούλιο.

Κατόπιν αυτού, 11 κράτη μέλη, η Ελλάδα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Εσθονία, η Σλοβενία και η Σλοβακία, δήλωσαν ότι οι ίδιες παραμένουν πρόθυμες να επιβάλλουν τέτοιο φόρο με βάση την πρόταση της Επιτροπής και ακολουθώντας τη διαδικασία της ενισχυμένης συνεργασίας.

Η ψηφοφορία στο ΕΚ έχει σαν αντικείμενο όχι τον ίδιο το φόρο αλλά το κατά πόσον πληρούνται οι νομικές συνθήκες για την επιβολή του. Θα ακολουθήσει σε μεταγενέστερο στάδιο νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα είναι εξειδικευμένη για την εφαρμογή του φόρου από 11 κράτη μέλη και την οποία επίσης θα κρίνει, όταν κατατεθεί, το Κοινοβούλιο.

Στην εισήγησή της για την ψηφοφορία της Τετάρτης, η κ. Ποδηματά καλεί την επιτροπή να λάβει υπ'όψιν στη νέα πρότασή της, τις συνέπειες του φόρου τόσο στις χώρες που θα τον εφαρμόσουν όσο και σε εκείνες που δεν θα το πράξουν.

Ο πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, είχε δηλώσει το Μάιο ότι αν και σαφής προτίμηση του Κοινοβουλίου, εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια, είναι η καθολική εφαρμογή του φόρου, η επιβολή του έστω και σε 11 κράτη μέλη "είναι μια καλή αρχή".

Η έκθεση της κ.Ποδηματά συζητείται στην ολομέλεια την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου και τίθεται σε  ψηφοφορία την επομένη, Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...