Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Ευρωκοινοβούλιο: Ζητά αυστηρότερες διατάξεις για την καταπολέμηση της κατάχρησης των αντιβιοτικών

ΥΙΟΘΕΤΕΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ ΓΙΑ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΟΥ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ


Η Ολομέλεια  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που  συνεδρίασε στο Στρασβούργο, ενέκρινε την έκθεση της ευρωβουλευτού Anna Rosbach με θέμα "μικροβιακή πρόκληση και αντιμετώπιση κινδύνων εξ αιτίας της μικροβιακής αντοχής". Πρόκειται για μια έκθεση που βασικό στόχο έχει τον περιορισμό της κατάχρησης των αντιβιοτικών και την αντιμετώπιση του προβλήματος της μικροβιακής αντοχής, που προκαλείται εξ αιτίας της.
Παρεμβαίνοντας στη σχετική  συζήτηση της Ολομέλειας, ο ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης, ως σκιώδης εισηγητής, της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) τόνισε ότι "η ευρωπαϊκή πολιτική για τη Δημόσια Υγεία πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση της κατάχρησης των αντιβιοτικών, που οδηγεί σε εξασθένιση της δράσης τους και αυξάνει την αντίσταση των μικροβίων, ώστε να μειωθεί τόσο το κόστος για την υγεία, όσο και το δημοσιονομικό κόστος της υπερκατανάλωσης".
 
Η ΕΚΘΕΣΗ

Η έκθεση, μεταξύ άλλων:
Καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τις συνθήκες συνταγογράφησης και πώλησης αντιβιοτικών προκειμένου να εξακριβώσει εάν οι πρακτικές στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ανθρώπων και ζώων ενδέχεται να οδηγήσουν σε υπερβολική συνταγογράφηση, κατάχρηση ή κακή χρήση αντιβιοτικών. Επισημαίνει τη σημασία της δημιουργίας ενός αποτελεσματικού ευρωπαϊκού δικτύου εθνικών συστημάτων επιτήρησης στον τομέα της υγείας του ανθρώπου και στον κτηνιατρικό τομέα, βάσει ομοιόμορφων προτύπων για όλα τα κράτη μέλη.
Καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη, να ενθαρρύνουν τις προσπάθειες για να καθιερωθεί η απασχόληση νοσοκομειακού επιδημιολόγου σε όλα τα νοσοκομεία (κάνοντας δεκτή τη σχετική τροπολογία που κατέθεσε ο Θόδωρος Σκυλακάκης).
Ζητά την παρακολούθηση της χρήσης νανο-αργύρου για καταναλωτικά προϊόντα καθώς η κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει  αυξημένη αντίσταση του οργανισμού σε μικροοργανισμούς αργύρου, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να περιορίσει τη χρησιμότητα του νανο-αργύρου για ιατρικές εφαρμογές.
Καλεί την Επιτροπή να αξιολογήσει εκ νέου τις ισχύουσες διατάξεις σχετικά με τη μέγιστη πυκνότητα των ζώων στην εντατική κτηνοτροφία, καθώς σήμερα τα πολυπληθή κοπάδια ωθούν στην προφυλακτική χρήση των αντιβιοτικών. 
Ζητά στην επικείμενη αναθεώρηση της οδηγίας 2001/82/ΕΚ τον περιορισμό του δικαιώματος συνταγογράφησης αντιβιοτικών μόνο σε κτηνιάτρους και το διαχωρισμό του δικαιώματος συνταγογράφησης από το δικαίωμα πώλησης αντιβιοτικών. Ζητά επίσης να περιοριστεί η συνταγογράφηση και η χρήση αντιβιοτικών σε κοπάδια, μόνο σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο κτηνίατρος έχει εκτιμήσει ότι υπάρχει σαφής κλινική και ανάλογα με την περίπτωση, επιδημιολογική αιτιολογία για την περίθαλψη όλων των ζώων.
Καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενόψει της επικείμενης αναθεώρησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα κτηνιατρικά φάρμακα, να χαρακτηρίσει τις φαρμακούχες ζωοτροφές «φάρμακα» και όχι «ζωοτροφές», με σκοπό να διασφαλίσει ότι και στο μέλλον ο κρίσιμος τομέας των φαρμακούχων ζωοτροφών θα εποπτεύεται δυνάμει της φαρμακευτικής νομοθεσίας.
Τέλος, καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να ενθαρρύνουν τις προσπάθειες για την ανάπτυξη νέων και καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων και έρευνας για νέα αντιβιοτικά και εργαλεία διάγνωσης, με σκοπό να γίνουν πιο προσιτά από οικονομικής άποψης και να περιορισθεί η άσκοπη χρήση τους και να επιδοτηθεί άμεσα η σχετική έρευνα (υιοθετώντας σχετική τροπολογία που κατέθεσε για το θέμα αυτό ο Θόδωρος Σκυλακάκης).
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...