Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Προειδοποίηση Λευκού Οίκου προς Βρετανία: Μη διανοηθείτε να βγείτε από την Ε.Ε.


Προειδοποίηση μέσω υψηλόβαθμου κυβερνητικού αξιωματούχου έστειλαν οι ΗΠΑ στη Μεγάλη Βρετανία να μην εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθότι κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε την αποδυνάμωση του ρόλου τους στην παγκόσμια σκηνή.

«Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ευθέως ότι είναι προς όφελος των ΗΠΑ η ύπαρξη μίας ισχυρής Μεγάλης Βρετανίας σε μία ισχυρή Ευρώπη», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, εκφράζοντας έτσι την ανησυχία των ΗΠΑ απέναντι στην άποψη ορισμένων ευρω-σκεπτικιστών ότι μία ενδεχόμενη έξοδος θα βελτίωνε την επονομαζόμενη Ειδική Σχέση ΗΠΑ-Βρετανίας.

Εξίσου όμως αποδυναμωμένη θα κατέληγε και η Ευρώπη ελλείψει της παρουσίας της Μεγάλης Βρετανίας, τονίζουν οι ίδιες πηγές: «Προς στιγμή, έχουμε εστιάσει στο να κάνουμε την Ε.Ε. να λειτουργήσει προς όφελός μας. Είμαστε επικεντρωμένοι στο ελεύθερο εμπόριο και στις αγορές. Έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε την Ε.Ε. περισσότερο ανταγωνιστική».

Η κυβέρνηση Ομπάμα δεν έχει κρύψει την ανησυχία της για το ενδεχόμενο διολίσθησης της Βρετανίας εκτός Ε.Ε., καθώς πιστεύει ακράδαντα ότι η αποχώρηση του ισχυρότερου εταίρου των ΗΠΑ θα μείωνε την επιρροή τους στην Ηπειρωτική Ευρώπη.

Μία Ευρώπη δίχως τη Βρετανία θα αποδυναμωνόταν τόσο στο επίπεδο του ελεύθερου εμπορίου όσο και σε επίπεδο άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.



Πηγή:   iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...