Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με ενιαία ισχύ

Η ΕΕ θα μπορεί επιτέλους να εφαρμόσει ένα ενιαίο σύστημα προστασίας των ευρεσιτεχνιών, μετά από 30 χρόνια προσπαθειών, εάν το ΕΚ εγκρίνει την Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου, την άτυπη συμφωνία που επετεύχθη με το Συμβούλιο. Το νέο σύστημα θα είναι πολύ φθηνότερο, καθώς ένα ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας θα κοστίζει μόλις 980 ευρώ, όταν το αντίστοιχο στις ΗΠΑ κοστίζει 1.850 ευρώ.

Η συμβιβαστική προσφορά της Προεδρίας του Συμβουλίου έχει ως στόχο να δώσει λύση στο αδιέξοδο που προκλήθηκε τον Ιούνιο του 2012 όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διέγραψε από τη νομοθετική πρόταση τρία βασικά άρθρα, καθιστώντας την με αυτόν τον τρόπο ανούσια.

Σήμερα, για να αποκτήσει ένας Ευρωπαίος εφευρέτης πανευρωπαϊκή κατοχύρωση της ευρεσιτεχνίας του θα πρέπει να επικυρώσει ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ μέσω του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας. Αυτό συνεπάγεται αυξημένα κόστη, ιδιαίτερα για τη μετάφραση, και εξηγεί γιατί επί του παρόντος το ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας κοστίζει 10 φορές περισσότερο από το αντίστοιχο αμερικάνικο.

Το νέο σύστημα θα είναι πολύ φθηνότερο και ευκολότερο στην εφαρμογή του, και ως εκ τούτου, θα είναι και πιο ανταγωνιστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...