Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Η καρδιά του Βάτσλαβ Χάβελ φωτίζει το ΕΚ

"Η αλήθεια και η αγάπη πρέπει να κερδίσουν το ψέμα και το μίσος" έλεγε ο Βάτσλαβ Χάβελ, ο διανοούμενος ακτιβιστής που μετά την πτώση του τείχους έγινε πρόεδρος δύο χωρών, της ενωμένης Τσεχοσλοβακίας και μετά το "βελούδινο διαζύγιο", της Τσεχίας. Από τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου, σχεδόν ακριβώς ένα χρόνο από το θάνατό του, μια καρδιά από νέον, σαν την καρδιά με την οποία συμπλήρωνε την υπογραφή του, θα φωτίσει την πρόσοψη του ΕΚ για την περίοδο των εορτών.

Václav Havel, former Czech President, used to ...
Václav Havel, former Czech President, used to put a heart under his signature as a symbol for truth and love (Photo credit: European Parliament)
Η καρδιά εγκαινιάζεται στην πρόσοψη του κτιρίου του ΕΚ στις Βρυξέλλες στις 17 Δεκεμβρίου, την πρώτη επέτειο του θανάτου του Χάβελ στις 18 Δεκεμβρίου του 2011, με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου Oldřich Vlasák.

Η καρδιά είχε τοποθετηθεί αρχικά στο κάστρο της Πράγας στο τέλος του 2002 σα δώρο προς τον Χάβελ όταν έληξε η προεδρική θητεία του. Θα παραμείνει στο ΕΚ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Σε δήλωσή του ο Oldřich Vlasák σημειώνει ότι "ο Χάβελ είναι για μένα το σύμβολο της πάλης για ελευθερία και δημοκρατία, της μάχης κατά του απολυταρχισμού και του κομμουνισμού. Η Τσεχία επέστρεψε στην ΕΕ χάρις στον Χάβελ και ο ίδιος ήταν σίγουρα προσωπικότητα ευρωπαϊκής αν όχι παγκόσμιας εμβέλειας, με ουσιαστική συμβολή στον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου και το γκρέμισμα του τείχους μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...