Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Η οικονομία της Ευρώπης αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις


Για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την Ευρωζώνη η επιδείνωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους προειδοποίησε εκ νέου, χθες, ο Μάριο Ντράγκι, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο κ. Ντράγκι επανέλαβε πως οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένουν αντιμέτωπες με σοβαρές προκλήσεις, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα είναι σταδιακή και θα πρέπει να αναμένεται κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013. «Η ανάκαμψη αναμένεται να υποστηριχθεί από την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης, την άκρως προσαρμοσμένη στις οικονομικές συνθήκες νομισματική πολιτική και τη σημαντική βελτίωση της εμπιστοσύνης στις χρηματοοικονομικές αγορές», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για τη σύσταση μηχανισμού τραπεζικής εποπτείας, ο κορυφαίος Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης διαμήνυσε ότι η κίνηση αυτή θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης απέναντι στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. «Η τραπεζική εποπτεία θα δώσει νέα ώθηση στο διατραπεζικό δανεισμό και τη διασυνοριακή ροή επενδύσεων, ενώ θα έχει σημαντικά οφέλη και για την πραγματική οικονομία. Επιπλέον, η κοινή εποπτεία των τραπεζών θα συμβάλει καθοριστικά στον τερματισμό της επικίνδυνης αλληλεξάρτησης μεταξύ κρατών και τραπεζών», υποστήριξε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ο κ. Ντράγκι. Ωστόσο, ο διοικητής της ΕΚΤ παραδέχθηκε ότι η ροή πιστώσεων παραμένει εξασθενημένη στην Ισπανία και σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, επισημαίνοντας ότι η ρευστότητα που έχει χορηγήσει μέχρι στιγμής η ΕΚΤ, δυσκολεύεται ακόμη να βρει το δρόμο της προς την πραγματική οικονομία. «Η ζήτηση δεν αυξάνεται, υπάρχει έλλειψη επενδύσεων και κατανάλωσης και αυτό κρατά σε υποτονικό επίπεδο τις πιστώσεις», κατέληξε ο κ. Ντράγκι.

Η «σωστή οδός»

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με προσχέδιο της ετήσιας έκθεσης του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, το οποίο επικαλείται το περιοδικό «Der Spiegel», η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία ακολουθούν τη «σωστή οδό».

Η γερμανική κυβέρνηση επαινεί μεν τις τρεις χώρες και την Ισπανία, όμως ασκεί κριτική κυρίως σε ό,τι αφορά την ταχύτητα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. «Η ανταγωνιστικότητά τους βελτιώνεται -με εξαίρεση την Ιρλανδία- πολύ αργά», σύμφωνα με την έκθεση, η οποία παρατηρεί μείωση του εργασιακού κόστους και στις τέσσερις χώρες. Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της στους «FT», κάλεσε, χθες, τους Ευρωπαίους να «εργαστούν σκληρότερα», εάν θέλουν να διαφυλάξουν τα κοινωνικά τους κεκτημένα, παραμένοντας ταυτόχρονα ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο. Ωστόσο, ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Μάνφρεντ Κόλμπε, ζήτησε, χθες, να εξεταστεί εάν η εκταμίευση επιπλέον ποσού για την Ελλάδα αντιβαίνει τους κανονισμούς της Μπούντεσμπανκ. «Αποφασίσαμε να χορηγηθούν 43,7 δισ. ευρώ, ενώ τώρα πρόκειται να εκταμιευθούν 49,1 δισ. ευρώ», είπε ο βουλευτής, προσθέτοντας ότι αυτό συνιστά παραβίαση των κανονισμών εκ μέρους της κυβέρνησης, εφόσον απαιτείται πρώτα η έγκριση της Βουλής.

Βραχυπρόθεσμη ανακούφιση

Με τίτλο «Η μη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της Ελλάδας εξακολουθεί να αποτελεί ανησυχία μετά και τη δεύτερη ''χρεοκοπία'' της χώρας», ο οίκος Moody's τονίζει πως μόνο ένα κούρεμα των ομολόγων του επίσημου τομέα θα μπορέσει να αλλάξει την πορεία αυτή.

Οπως αναφέρει ο οίκος, η διαδικασία επαναγοράς ομολόγων, που ολοκληρώθηκε στις 12 Δεκεμβρίου -την οποία θεωρεί ως «αθέτηση» της χώρας απέναντι στους πιστωτές της άρα χρεοκοπία- προσφέρει βραχυπρόθεσμα ανακούφιση στην Ελλάδα. Παράλληλα, τονίζει ότι για τη μακροπρόθεσμη εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών απαιτείται να δεχθεί ο επίσημος τομέας απώλειες στα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή του.

Επιπλέον, μια ακόμη διαδικασία αθέτησης του υφιστάμενου ιδιωτικού χρέους θα προσφέρει ελάχιστη ανακούφιση, δεδομένου ότι πάνω από το 75% του χρέους βρίσκεται στα χέρια επίσημων πιστωτών, επισημαίνεται στην έκθεση της Moody's.

Κατά την άποψη του οίκου, μόνο μια μείωση στο κεφάλαιο του χρέους του επίσημου τομέα θα οδηγήσει το χρέος της Ελλάδας προς μια βιώσιμη τροχιά. Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι η πιθανότητα μιας νέας χρεοκοπίας στο ιδιωτικό χρέος παραμένει υψηλή.

Επίσης, αναμένει η οικονομία να συρρικνωθεί κατά 4,2% το 2013 -η έκτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης-, παρεμποδίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για τη διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών, υπογραμμίζει η Moody's.

Το εργατικό κόστος

Αυξημένο ήταν, τον Οκτώβριο, το εργατικό κόστος στην Ευρώπη. Αυξήθηκε με ήπιους ρυθμούς στο τρίτο τρίμηνο, στοιχεία που αντικατοπτρίζουν ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας για τη Ζώνη του Ευρώ. Το ωριαίο κόστος εργασίας στην Ευρωζώνη αυξήθηκε 2% στο τρίτο τρίμηνο, από 1,9% του δευτέρου τριμήνου, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat Στην Ελλάδα (με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, που αφορούν το δεύτερο τρίμηνο), το συνολικό εργατικό κόστος υποχώρησε κατά 8,7%, ενώ στο πρώτο τρίμηνο είχε μειωθεί κατά 11,5%.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, αλλά και Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι μισθοί και ημερομίσθια αυξήθηκαν 2%, ενώ στην Ελλάδα ήταν μειωμένοι 8,3%. Μεταξύ των χωρών-μελών με διαθέσιμα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο, οι υψηλότερες αυξήσεις στο ωριαίο εργατικό κόστος σημειώθηκαν σε Εσθονία (7,6%) και Ρουμανία (7,2%).

Αυξημένες οι εξαγωγές

Την ίδια στιγμή, οι πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat δείχνουν ότι οι εξαγωγές της Ευρωζώνης ήταν αυξημένες 14% τον Οκτώβριο, έναντι του αντίστοιχου περυσινού μηνός, ανερχόμενες στα 169,4 δισ. ευρώ. Οι εισαγωγές ήταν αυξημένες κατά 11%, στα 151,1 δισ. ευρώ, με το εμπορικό πλεόνασμα να ανέρχεται στα 10,2 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 700 εκατ. ευρώ του Οκτωβρίου 2011.

Την ίδια στιγμή, το εμπορικό έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης συρρικνώθηκε στα 9,4 δισ. ευρώ, από 11,3 δισ. ευρώ τον περυσινό Οκτώβριο, καθώς η αύξηση των εξαγωγών (11%) ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με την αύξηση στις εισαγωγές (9%). Στο διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, οι εξαγωγές της Ε.Ε. ήταν αυξημένες σχεδόν στο σύνολο των εμπορικών της εταίρων, εξαιρουμένης της Ινδίας και της Ελβετίας.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...