Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Τι μάθαμε στην ολομέλεια του Δεκεμβρίου

Οι λαοί της Ευρώπης παρέλαβαν συμβολικά το βραβείο Νόμπελ από τα χέρια του προέδρου του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς σε μικρή τελετή που οργανώθηκε την Τετάρτη στο Στρασβούργο ενώ, λίγο αργότερα, το ΕΚ απένειμε το δικό του βραβείο, το Ζαχάρωφ, σε εκπροσώπους των δύο Ιρανών ακτιβιστών που τιμήθηκαν φέτος. Στην ίδια την ολομέλεια του Δεκεμβρίου, εγκρίθηκαν ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός του 2012 και ο ετήσιος του 2013 ενώ το πράσινο φως έλαβε το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας, μετά 30 έτη αγώνα.

Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης  για το 2012 που έλαβε η ΕΕ τη Δευτέρα στο Όσλο παραδόθηκε συμβολικά σοτυς πολίτες της Ένωσης σε μικρή τελετή που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στην αίθουσα της ολομέλειας του ΕΚ. Τους πολίτες εκπροσώπησαν 20 επιλεγμένοι Ευρωπαίοι κάθε ηλικίας . Το ίδιο το μετάλλιο θα φυλαχθεί στο ΕΚ, "ανάμεσα στους εκλεγμένους εκπροσώπους των λαών", όπως σημείωσε ο πρόεδρος Σουλτς.

Nasrin Sotoudeh and Jafar Panahi – winners of ...
Nasrin Sotoudeh and Jafar Panahi – winners of the 2012 Sakharov Prize (Photo credit: European Parliament)
Με κενές τις θέσεις τους, οι Nasrin Sotoudeh και Jafar Panahi τιμήθηκαν, επίσης την Τετάρτη με το βραβείο Ζαχάρωφ  για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε ειδική τελετή στην ολομέλεια, για τη μάχη που δίνουν υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στο Ιράν. Οι ίδιοι έχουν καταδικασθεί σε βαριές ποινές κάθειρξης και εκπροσωπήθηκαν από πρόσωπα που επέλεξαν, μεταξύ των οποίων ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.

Η πρόταση περαιτέρω απελευθέρωσης των υπηρεσιών εδάφους στα  αεροδρόμια  της ΕΕ δεν εγκρίθηκε από την ολομέλεια η οποία την έστειλε εκ νέου για επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή, λόγω φόβων για την εργασιακή ασφάλεια και τις εν γένει συνθήκες εργασίας του προσωπικού. Εγκρίθηκαν αντιθέτως νέοι κανόνες για την αντιμετώπιση του θορύβου των αεροσκαφών και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των χρονοθυρίδων που ορίζουν το χρόνο προσγείωσης και απογείωσης κάθε πτήσης.

Το ενδεχόμενο μεγάλης συρροής προσφύγων από τη Συρία  συζητήθηκε επίσης στην ολομέλεια και οι ευρωβουλευτές ζήτησαν ετοιμότητα του μηχανισμού ασύλου, συνεργασία με τις χώρες που γειτονεύουν τη Συρία και αποτελεσματικές πολιτικές επανεγκατάστασης.

Η τελική συμφωνία για τον συμπληρωματικό  προϋπολογισμό  του 2012 και εκείνο του 2013 εγκρίθηκε από την ολομέλεια του ΕΚ, μετά την έγγραφη διαβεβαίωση από τις κυβερνήσεις ότι τυχόν έλλειμμα το νέο έτος θα καλυφθεί εγκαίρως και ικανοποιητικά.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα πρέπει να συμβάλλει στην αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε με την κρίση και, τώρα, με την έγκριση του ΕΚ, 11 κράτη μέλη θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην  επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές  με τη διαδικασία της ενισχυμένης συνεργασίας, καθώς δεν κατέστη δυνατή η επιβολή του φόρου από όλα τα κράτη μέλη.

Μετά δεκαετίες διαβουλεύσεων, το ΕΚ έδωσε το πράσινο φως για να δημιουργηθεί το ενιαίο  ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που θα αντικαταστήσει τα εθνικά και θα κοστίζει λιγότερα από 1000 ευρώ, μειώνοντας το κόστος της διαδικασία όπως έχει σήμερα κατά μέχρι και 80%.

Η  αγανάκτηση των ευρωβουλευτών για τις αλλεπάλληλες και εν πολλοίς περιορισμένης αξίας συνόδους κορυφής διατυπώθηκε καθαρά και με έμφαση σε συζήτηση που έγινε εν' όψει της τελευταίας συνόδου, την Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέας πολυετούς συμφωνίας συνεργασίας της ΕΕ με τη  Ρωσία  πρέπει να συνεχισθούν, όμως, τόνισαν οι ευρωβουλευτές θα πρέπει να βασισθούν στον αμοιβαίο σεβασμό των διεθνών δημοκρατικών αρχών.

Η πειρατεία, η ρύπανση και η γραφειοκρατία στα λιμάνια θα μπορούν να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικότερα με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του  Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Ναυσιπλοΐας
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...