Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

«Success stories» από την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Το μήνυμα ότι υπάρχει και μια άλλη ελληνική επιχειρηματικότητα, μια διαφορετική Ελλάδα, από αυτή που προβάλλεται στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έστειλαν στις Βρυξέλλες σε μια κατάμεστη αίθουσα στο ευρωκοινοβούλιο τέσσερις από τις πιο καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις. 

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων και Δημοκρατών Θόδωρος Σκυλακάκης, άκουσαν τον Γιώργο Κορρέ να εξηγεί πως η Ελλάδα έχει έναν εκπληκτικά μεγάλο αριθμό ενδημικών βοτάνων, πάνω στα οποία στηρίχθηκε η δημιουργία μιας επιτυχημένης εξαγωγικής ελληνικής βιομηχανίας, που δημιούργησε τη δική της διεθνή μάρκα, στηριγμένη στην καινοτομία, στην έρευνα και στην στενή συνεργασία με τους Έλληνες παραγωγούς. Μαστιχοπαραγωγούς στη Χίο, παραγωγούς κρόκου στην Κοζάνη, παραγωγούς αρωματικών φυτών και άλλων οργανικών καλλιεργειών σʼ ολόκληρη την Ελλάδα.

Άκουσαν τον Πωλ Ευμορφίδη της Coco-mat να εξηγεί πως η διαφορετική κουλτούρα συνεργασίας και ανθρώπινης προσέγγισης της επιχειρηματικότητας, οικοδόμησε μια επιτυχημένη ελληνική διεθνή εταιρία με τζίρο 70 εκατ. ευρώ. 

Άκουσαν τον Αντώνη Καράτζη να περιγράφει πως η Ελλάδα διαθέτει μια 96% εξαγωγική επιχείρηση, που είναι πρώτη στην Ευρώπη και διεθνώς, σε σειρά εξειδικευμένων προϊόντων δικτύων (από συσκευασίες για προϊόντα σούπερ μάρκετ, μέχρι καινοτόμα δικτυωτά για έλεγχο του μικροκλίματος στα θερμοκήπια και συσκευασίες για 50 εκατ. χριστουγεννιάτικα δέντρα κάθε χρόνο). 

Άκουσαν ακόμα τον Μάνο Δομαζάκη να εξηγεί πως η Creta Farm κατάφερε να δημιουργήσει αλλαντικά με ελαιόλαδο και ελάχιστα κορεσμένα λίπη, που είναι τα μόνα στον κόσμο με την αποδοχή της αμερικάνικης καρδιολογικής εταιρίας αλλά και εξαιρετική γεύση, που επέτρεψαν στην εταιρία να κερδίσει μεγάλο μερίδιο της ελληνικής αγοράς και να έχει σοβαρές διεθνείς συνεργασίες και προοπτικές. 

Άκουσαν όμως την ίδια στιγμή και την αγωνία της ελληνικής καινοτόμας και εξαγωγικής επιχειρηματικότητας για το γεγονός ότι υποχρεώνεται να ανταγωνιστεί πληρώνοντας διπλάσια και τριπλάσια επιτόκια (από π.χ. τους Γερμανούς), αγοράζοντας πρώτες ύλες με μετρητά και βλέποντας τις τράπεζες να κόβουν τη χρηματοδότησή της, για να συνεχίσουν να πριμοδοτούν κακές τραπεζικές αποφάσεις.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης: 

* Η Ελληνίδα Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, που επισήμανε τις ελληνικές αδυναμίες αλλά και την ανάγκη να υπάρξει μια πολύ αποτελεσματικότερη ευρωπαϊκή πολιτική. 

* Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Wolf Klinz, που παρατήρησε ότι η προσπάθεια της Ελλάδας μοιάζει με αυτή που είχε την εμπειρία να βιώσει ο ίδιος όταν επανενώθηκε η Δυτική με την Ανατολική Γερμανία και απαιτεί αλληλεγγύη από την ευρωπαϊκή οικογένεια αλλά και τεράστια προσπάθεια από την ίδια την Ελλάδα. 

* Ο πολύ γνωστός στην Ελλάδα και διεθνώς διευθυντής του Centre for European Policy Studies, Daniel Gros, ο οποίος επισήμανε ότι χρειάζονται πολλές τέτοιες επιχειρήσεις, όπως οι πολύ καλές που παρουσιάστηκαν, για να αποκτήσει δυναμική η ελληνική ανάκαμψη. Κάτι που θα χρειαστεί χρόνο και υπομονή, όπως φαίνεται και από την αργή πορεία βελτίωσης των ελληνικών εξαγωγών. 

Τέλος ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης, που ανέλαβε την πρωτοβουλία να παρουσιάσει στο ευρωκοινοβούλιο «ιστορίες επιτυχίας από την Ελλάδα», ζήτησε από τους παρόντες ευρωπαίους (ήταν εκεί εκπρόσωποι της Επιτροπής, της task force κ.λπ.), να σταματήσει να δίνει η Ευρώπη χρήματα για καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου, την ώρα που στραγγαλίζεται ο ιδιωτικός τομέας και να επιλέξει το ανάποδο, δηλαδή μείωση κρατικών δαπανών και σοβαρή ενίσχυση της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα. Πρότεινε επίσης πλήρη αναδιάταξη των χρημάτων που παίρνει η Ελλάδα από τα διαρθρωτικά ταμεία υπέρ των παραγωγικών επιχειρήσεων και επενδύσεων και άμεση εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στη χρηματοδότηση, για να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα θα πάνε όντως στις πιο παραγωγικές και εξωστρεφείς  επιχειρήσεις.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...