Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Ένας στους έξι εργαζόμενους στην Ευρώπη είναι χαμηλόμισθος

Χαμηλόμισθος ήταν ένας στους έξι απασχολούμενους στην Ε.Ε., δηλαδή ποσοστό 17%, το 2010, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, ως χαμηλόμισθοι ορίζονται οι εργαζόμενοι με μισθό ίσο ή κατώτερο των δύο τρίτων του μέσου εθνικού ακαθάριστου ωρομισθίου.

Το μεγαλύτερο ποσοστό χαμηλόμισθων κατέχουν οι γυναίκες με 21,2%, έναντι 13,3% στους άνδρες. Σημειώνεται ότι σε όλα τα κράτη-μέλη, πλην της Βουλγαρίας, τα ποσοστά των χαμηλόμισθων γυναικών είναι υψηλότερα από εκείνα των ανδρών.

Τα υψηλότερα ποσοστά χαμηλόμισθων γυναικών καταγράφονται στην Κύπρο (31,5%), στην Εσθονία (30%), στη Λιθουανία (29,5%), στη Γερμανία και στη Λετονία (28,7%) και στη Βρετανία (27,6%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Σουηδία (3%), στη Γαλλία και στη Φινλανδία (8%) και στη Δανία (9,8%).

Εξάλλου, το 29% των χαμηλόμισθων στην Ε.Ε. έχουν λάβει πρωτοβάθμια εκπαίδευση, το 19,3% δευτεροβάθμια και το 6% τριτοβάθμια. Πάνω από τους μισούς εργαζομένους χαμηλής εκπαίδευσης είναι χαμηλόμισθοι στη Γερμανία (54,6%) και στη Σλοβακία (51,5%).

Επίσης, το 31% των χαμηλόμισθων στην Ε.Ε. είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και το 16% αορίστου χρόνου. Τα υψηλότερα ποσοστά χαμηλόμισθων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καταγράφονται στην Ολλανδία (48%), στην Πολωνία (42,5%), στη Γερμανία (38%), στη Βουλγαρία (37%) και στην Ουγγαρία και στη Μ. Βρετανία (36,4%).

Στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται αριθμοί για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...