Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Η απονομή του βραβείου Ζαχάρωφ 2012: Παρών και ο Κώστας Γαβράς

Nasrin Sotoudeh and Jafar Panahi – winners of ...
Nasrin Sotoudeh and Jafar Panahi – winners of the 2012 Sakharov Prize (Photo credit: European Parliament)
Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης θα απονεμηθεί φέτος από τον Πρόεδρο του ΕΚ Martin Schulz σε δύο Ιρανούς ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δικηγόρο Nasrin Sotoudeh και τον σκηνοθέτη Jafar Panahi, την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο. Οι βραβευθέντες έχουν ορίσει πέντε εκπροσώπους για να παραλάβουν το βραβείο εκ μέρους τους, καθώς οι ίδιοι δεν μπορούν να φύγουν από το Ιράν. Μεταξύ των πέντε εκπροσώπων και ο Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.

Η Nasrin Sotoudeh κρατείται στη φυλακή Evin της Τεχεράνης και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, λόγω της απεργίας πείνας διάρκειας επτά εβδομάδων την οποία σταμάτησε στις αρχές Δεκέμβρη καθώς ήρθη η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα που είχε επιβληθεί στην κόρη της.

Κώστας Γαβράς
Η καταδίκη του Jafar Panahi σε εξαετή φυλάκιση δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη, ωστόσο του έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα.

Οι πέντε εκπρόσωποι των δύο νικητών θα είναι οι εξής:


  • ο κ. Κώστας Γαβράς - παραγωγός και σκηνοθέτης ταινιών, πρόεδρος της Γαλλικής Ταινιοθήκης,

  • ο Δρ Shirin Ebadi - νικητής του βραβείου Νόμπελ ειρήνης το 2003,

  • ο κ. Karim Lahidji - ιδρυτής της ιρανικής Ένωσης Νομικών και του Συνδέσμου για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν,

  • η κ. Solmaz Panahi - κόρη του Jafar Panahi,

  • ο κ.Serge Toubiana - παραγωγός ταινιών, Γενικός Διευθυντής της Γαλλικής Ταινιοθήκης.

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης που πήρε το όνομα του από το Σοβιετικό επιστήμονα και αντικαθεστωτικό Andrei Sakharov, δημιουργήθηκε από το ΕΚ το Δεκέμβριο του 1988, και απονέμεται σε πρόσωπα ή οργανώσεις που αφιερώνουν τη ζωή τους στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...