Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Τραπεζική Ένωση: σεμινάριο στο ΕΚ για το επόμενο μεγάλο βήμα της Ευρώπης

Με την τραπεζική ένωση της ΕΕ να θεωρείται σήμερα στοιχείο κλειδί για την υπέρβαση και μη επανάληψη της κρίσης και τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται, το ΕΚ οργανώνει για την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου σεμινάριο για τον Τύπο με τη συμμετοχή των πλέον αρμοδίων ευρωβουλευτών. Τα σημαντικότερα τμήματα του σεμιναρίου αυτού θα μεταδοθούν απευθείας από το σύνδεσμο δεξιά

Στόχος της τραπεζικής ένωσης είναι να σπάσει το φαύλο κύκλο ανάμεσα στην υπερχρέωση των τραπεζών και την υπερχρέωση των κρατών. Με τις τράπεζες υπό στενότερη επιτήρηση και με κονδύλια έτοιμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αντιμετωπισθούν τυχόν δυσκολίες, η πίεση των αγορών σε κάθε κράτος μέλος χωριστά σε περίπτωση χρεοκοπίας σημαντικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος θα πρέπει να είναι σαφώς μειωμένη, μειώνοντας αντιστοίχως και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

Η τραπεζική ένωση θα έχει, όταν ολοκληρωθεί, τρία βασικά χαρακτηριστικά: τον ενιαίο επόπτη τραπεζών, την κοινή διαχείριση τραπεζικών κρίσεων και το ενιαίο σύστημα εγγύησης καταθέσεων.

Το πρώτο από αυτά τα δομικά στοιχεία ήδη παίρνει μορφή και, την περασμένη εβδομάδα το ΕΚ παρουσίασε τις θέσεις του επί των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία του μηχανισμού τραπεζικής εποπτείας. Το Κοινοβούλιο επιμένει ιδιαίτερα στην ανάγκη ο μηχανισμός αυτός να λειτουργεί υπό επαρκή δημοκρατικό έλεγχο σε επίπεδο ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...