Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Αισιόδοξος ο Ρεν για την επόμενη δόση

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, την ίδια στιγμή που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιμένει... τα αποτελέσματα της εξαγοράς του ελληνικού χρέους.
Όπως ανακοίνωσε το ΔΝΤ, θέλει να εκτιμήσει τα αποτελέσματα της διαδικασίας εξαγοράς προτού να υποβάλει την συμφωνία προς έγκριση στο διοικητικό του συμβούλιο, απαραίτητη προϋπόθεση για την αποδέσμευση της νέας δόσης προς την Ελλάδα.

«Γνωρίζουμε πως το ΔΝΤ ενεργεί πάντα με αυτόν τον τρόπο και σεβόμαστε αυτή την διαδικασία«, τόνισε Ρεν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη.

Ο ίδιος παραδέχτηκε πως η εξαγορά του ελληνικού χρέους είναι ένα σημαντικό βήμα στο γενικό σχέδιο χορήγησης βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ο Επίτροπος τόνισε πως θα υπάρξει άλλη μία συνάντηση του Eurogroup για τη λήψη της επίσημης απόφασης και απέρριψε την πιθανότητα να εγκαταλείψει η Ελλάδα τον ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Επανέλαβε παράλληλα πως τα μέτρα που υιοθετήθηκαν στην αρχή της εβδομάδας για την χορήγηση του πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα επικυρώθηκαν «με σαφήνεια» από τους Γερμανούς βουλευτές και αυτό αποτελεί ένα επιπλέον σημάδι πως θα προχωρήσουμε με το πακέτο στήριξης.

Αισιοδοξία Γιούνκερ για την επαναγορά των ομολόγων

Βέβαιος ότι το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων θα πετύχει εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ υπεραμύνθηκε των αποφάσεων που έλαβαν οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης για την Ελλάδα, λέγοντας ότι έτσι έρχεται πιο κοντά μια λύση για τη χώρα και ικανοποιείται ολόκληρη η νομισματική ένωση.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times Deutschland, ο κ. Γιούνκερ είπε πως έχει «πλήρη εμπιστοσύνη» στην Ελλάδα όσον αφορά στο πρόγραμμα επαναγοράς κρατικών ομολόγων. Και γι' αυτό, πρόσθεσε, δεν πρόκειται να εμπλακεί σε «μη υγιείς εικασίες» περί αποτυχίας της διαδικασίας επαναγοράς.

«Ο αποκλεισμός της "Grexit" είναι το πέρασμα στην έξοδο από την κρίση», πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ.

Αισιόδοξος ότι το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα εμφανίστηκε, εξάλλου, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, και άλλος ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, αποφεύγοντας, ωστόσο, να διευκρινίσει ποιες είναι οι προσδοκίες του Eurogroup από το πρόγραμμα.

«Δεν θέλω να πω, σε αυτό το στάδιο, ποιες είναι οι προσδοκίες μας από το πρόγραμμα, αυτό που μπορώ όμως να πω είναι ότι δεν είναι ασήμαντες», είπε από τις Βρυξέλλες ο εν λόγω αξιωματούχος. Πρόσθεσε, πάντως, ότι η Ευρωζώνη αναμένει από το σύνολο του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Κληθείς να σχολιάσει τι σκοπεύουν να κάνουν Ευρωζώνη και ΔΝΤ σε περίπτωση που τα αποτελέσματα του προγράμματος επαναγοράς δεν είναι τα επιθυμητά, ο αξιωματούχος είπε ότι δεν υπάρχει «Σχέδιο Β», επιμένοντας ότι το πρόγραμμα θα πετύχει.

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι σε περίπτωση αποτυχίας θα υπάρξει πρόβλημα και η Ευρωζώνη «δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα». Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, σε μια τέτοια περίπτωση, να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup, πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση στις 21 Ιανουαρίου 2013.

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του επόμενου τακτικού Eurogroup, στις 3 Δεκεμβρίου, ο ίδιος αξιωματούχος, αφού διευκρίνισε ότι ως τότε θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία της επαναγοράς, με ευθύνη της Αθήνας, είπε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τους όρους και τις προϋποθέσεις υλοποίησης του προγράμματος, για την καταληκτική ημερομηνία του, καθώς και για τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης εκτίμησε επίσης ότι το ΔΝΤ δεν θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα της Ελλάδας, τονίζοντας ότι το Ταμείο συμμετέχει από την πρώτη στιγμή στη στήριξη της χώρας και «εργάζεται για τα συμφέροντά της».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε την πάγια θέση του Eurogroup ότι «η Ελλάδα αποτελεί μοναδική περίπτωση» και ότι «μοναδικές είναι και οι αποφάσεις», που ελήφθησαν στις 26 Νοεμβρίου.

IIF: Αβέβαιο το αποτέλεσμα της επαναγοράς χρέους

Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) εκτιμά πάντως, από την πλευρά του, πως η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της δεν αίρει όλες τις αβεβαιότητες και σημειώνει πως είναι κρίσιμο η εξαγορά του ελληνικού χρέους να γίνει αποκλειστικά και μόνο σε εθελοντική βάση.

Σε συνεδρίασή τους στη Νέα Υόρκη, τα μέλη της ομάδας επίβλεψης των αγορών του IIF εξέφρασαν ικανοποίηση για τη συμφωνία που συνήφθη την Τρίτη ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωζώνη για να αποφευχθεί μια έκρηξη του ελληνικού χρέους.

Το IIF επισημαίνει ωστόσο πως «η αβεβαιότητα παραμένει», κυρίως όσον αφορά ένα από τα πιο περίπλοκα μέτρα της συμφωνίας: την εξαγορά από την Ελλάδα ενός μέρους του χρέους της που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές. Τα πρώτα αποτελέσματα της επιχείρησης, που πρόκειται να αρχίσει τη Δευτέρα, αναμένονται στις 13 Δεκεμβρίου.

«Προς το παρόν, το θέμα της εξαγοράς - και η τελική απόφαση για την αποδέσμευση μιας νέας δόσης βοήθειας προς την Ελλάδα - παραμένει αβέβαιο», αναφέρει το IIF, το οποίο καλεί την ΕΕ και το ΔΝΤ να αυξήσουν την υποστήριξή τους και να κάνουν περισσότερες παραχωρήσεις.

Το IIF επέμεινε πως είναι κρίσιμης σημασίας οποιαδήποτε εξαγορά χρέους να διεξαχθεί σε εθελοντική βάση. Σε κάθε περίπτωση, για το IIF, η συμφωνία που συνήφθη στις Βρυξέλλες δεν διευθετεί το πρόβλημα του ελληνικού χρέους.

«Σημαντική πρόοδος προς ένα βιώσιμο χρέος δεν θα καταστεί δυνατό να πραγματοποιηθεί παρά μόνο με την επιστροφή της ανάπτυξης» στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε ύφεση για πέμπτη διαδοχική χρονιά, υπογραμμίζει το Ινστιτούτο στην ανακοίνωσή του.

«Απαιτείται επειγόντως ένας πιο μετριοπαθής ρυθμός μείωσης των ελλειμμάτων (...) ώστε να επιστρέψει η ανάπτυξη» στην Ελλάδα, λέει το IIF, το οποίο ζητεί επίσης να δοθεί έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και φορολογικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...