Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Ανέλαβε την προεδρία του ΣτΕ η Τουρκία

Council of Europe Palais de l'Europe aerial vi...Image via WikipediaΤην εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης ανέλαβε την Τετάρτη η Τουρκία, διαδεχόμενη την FYROM, όπως ανακοινώθηκε από το Στρασβούργο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμεντ Νταβούτογλου, ανέφερε με την ευκαιρία αυτή τις προτεραιότητες της χώρας για τους επόμενους έξι μήνες.

Επισήμανε τη μεταρρύθμιση της πανευρωπαϊκής αυτής οργάνωσης και κυρίως την μεταρρύθμιση στον δικαστικό τομέα, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (το οποίο σημειώνεται ότι έχει καταδικάσει την Άγκυρα πάνω από δύο χιλιάδες φορές από τη σύστασή του έως τώρα).

Ο κ. Νταβούτογλου χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Συμβουλίου για τη δημιουργία «Ομάδας εξαίρετων προσωπικοτήτων» που θα είναι επιφορτισμένες να καταθέσουν προτάσεις για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων που σχετίζονται με την επανεμφάνιση της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων στην Ευρώπη.

Ο Τούρκος υπουργός επέμεινε επίσης στη σημασία υιοθέτησης από την ΕΕ ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που τώρα βρίσκεται στο στάδιο των συζητήσεων.

Η Τουρκία είναι ενταγμένη στο Συμβούλιο της Ευρώπης από την ίδρυσή του το 1949 και έχει αναλάβει επτά φορές την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου, που είναι ένα εκτελεστικό όργανο που εδρεύει στο Στρασβούργο.

Έχει επικυρώσει 98 από τις 200 συνθήκες του Συμβουλίου της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και τη συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το 1954. Έχει επίσης υπογράψει 38 άλλες συνθήκες που μένει να επικυρωθούν.

Η Τουρκία θα παραδώσει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 11 Μαΐου στην Ουκρανία στο πλαίσιο της αλφαβητικής σειράς (στην αγγλική γλώσσα) που ακολουθείται από 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...