Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Καλά νέα για Ελλάδα και Κύπρο στο Eurogroup


«Καλύτερο από ποτέ, σχεδόν διθυραμβικό» ήταν το κλίμα για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνεδρίασης. Το Eurogroup ενέκρινε την απελευθέρωση δύο δόσεων προς τη χώρα μας, εκ των οποίων η πρώτη, ύψους 4.2 δισεκατομμυρίων ευρώ θα εκταμιευθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ύστερα από την υλοποίηση ορισμένων «πολύ μικρών λεπτομερειών», όπως είπε ο κ. Στουρνάρας. Στη συνέχεια, μία ακόμη δόση, ύψους 3.3 δισεκατομμυρίων, θα εκταμιευθεί μέσα στον Ιούνιο, χωρίς να προηγηθεί νέα αξιολόγηση της Τρόικας, υπό τρεις προϋποθέσεις: πρώτον, να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, δεύτερον, να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τρίτον να προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Με τις εκταμιεύσεις αυτές, η Ελλάδα καλύπτει τις λήξεις ομολόγων προς το Ευρωσύστημα, στις 20 Μαΐου και τις ταμειακές της ανάγκες, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Στουρνάρας. Εξάλλου, και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε ότι το «σπάσιμο» των δόσεων για την Ελλάδα είναι συνήθης πρακτική, που καθορίζεται από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, αλλά και την ανάγκη να υλοποιούνται κατά γράμμα κάθε φορά τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Eurogroup, είναι αναγκαίο να επιταχυνθεί η απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών στην Ελλάδα, ώστε να μειωθούν οι τιμές και να ανακάμψει ταχύτερα η οικονομία. Παράλληλα, έμφαση δίνει η ανακοίνωση στην ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας. Επίσης, ο επικεφαλής του Σώματος, Γερούν Νταϊσελμπλουμ, υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού στην Ελλάδα, αλλά και να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα.

Σε ό,τι αφορά την έκθεση της Κομισιόν για την πρόοδο της Ελλάδας στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η οποία προκάλεσε θόρυβο, αφού αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για λήψη νέων μέτρων τη διετία 2015-16, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Όλι Ρεν τόνισε τα εξής: «πράγματι προβλέπουμε ότι το δημοσιονομικό κενό είναι λίγο μεγαλύτερο για αυτή τη διετία απ’ όσο περιμέναμε. Όμως οι προβλέψεις αυτή τη στιγμή είναι αβέβαιες και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας να εξελιχθούν πολύ καλύτερα. Είναι νωρίς να μιλάμε για νέα μέτρα». Τη λήψη επιπλέον μέτρων απέκλεισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και ο κ. Στουρνάρας, δηλώνοντας ότι το δημοσιονομικό κενό ήταν ήδη γνωστό και θα καλυφθεί από άλλες εξοικονομήσεις και όχι από αύξηση φόρων, ή μείωση μισθών και συντάξεων. Επίσης, κύκλοι της Κομισιόν χαρακτήρισαν τον πανικό που επικράτησε στα ελληνικά ΜΜΕ «αδικαιολόγητο» και υποστήριξαν ότι το βασικό μήνυμα της Έκθεσης ήταν ότι η χώρα μας τηρεί τις υποχρεώσεις της για τη μείωση του υπερβολικού ελλείμματος και επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Κύπρος

Το Eurogroup ενέκρινε επίσης και τυπικά την υπαγωγή της Κύπρου σε Πρόγραμμα Οικονομικής Βοήθειας και την εκταμίευση της πρώτης δόσης από το πακέτο έκτακτης δανειοδότησης. Η πρώτη αυτή δόση, συνολικού ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα απελευθερωθεί σε δύο εκταμιεύσεις: Η πρώτη εκταμίευση, ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, έγινε χθες, Δευτέρα και η επόμενη, ύψους έως και ενός δισεκατομμυρίου, πριν από τις 30 Ιουνίου. Και οι δύο δόσεις που θα καταβληθούν, θα χρησιμοποιηθούν για τις γενικότερες ταμειακές ανάγκες της Κυπριακής κυβέρνησης, καθώς και για την αναχρηματοδότηση του χρέους της Μεγαλονήσου. Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι η Κυπριακή κυβέρνηση υλοποίησε εγκαίρως όλες τις δεσμεύσεις για την εκταμίευση της πρώτης δόσης.

Σημειώνεται ότι όπως διαβεβαίωναν Κυπριακές διπλωματικές πηγές, η χώρα δεν έχει να εκπληρώσει ιδιαίτερα προαπαιτούμενα ανάμεσα στις δύο εκταμιεύσεις Μαΐου και Ιουνίου. Οι τριμηνιαίες αξιολογήσεις της Τρόικας θα ξεκινήσουν από τον Αύγουστο και θα ολοκληρωθούν το 2016, όταν, καλώς εχόντων των πραγμάτων, ολοκληρώνεται το Κυπριακό Πρόγραμμα προσαρμογής. Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι δεν μεσολαβεί αξιολόγηση, δεν σημαίνει ότι οι κινήσεις της Κυπριακής κυβέρνησης και η εφαρμογή του προσφάτως υπογραφέντος Μνημονίου δεν θα παρακολουθείται, τόνιζαν στην «Κ» Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Ειδικότερα, μέχρι την πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να έχει προχωρήσει ο εξωτερικός ανεξάρτητος έλεγχος για να διαπιστωθεί αν η Κύπρος εφαρμόζει τη νομοθεσία εναντίον του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, τονίζεται στην ανακοίνωση του Eurogroup.

«Τα δάνεια του ΕΜΣ θα συμβάλουν ώστε να διατηρηθεί η οικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη και να κερδίσει χρόνο για η Κύπρο», δήλωσε χθες ο Κλάους Ρέγκλινγκ, Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΜΣ και προσέθεσε: «Ο χρόνος αυτός δίνει την ευκαιρία στην Κύπρο να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να ξαναχτίσει την οικονομία της σε υγιείς βάσεις». Ο κ. Ρέγκλινγκ διαβεβαίωσε τέλος ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν για την Κύπρο δεν επιμόλυναν μέχρι τώρα την υπόλοιπη Ευρωζώνη, ούτε προκάλεσαν φυγή καταθέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν από το Eurogroup της 25ης Μαρτίου, η Κύπρος θα λάβει συνολική βοήθεια 10 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια. Ο ΕΜΣ αναμένεται να συνδράμει 9 δισεκατομμύρια ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περίπου ένα δισεκατομμύριο, υπό την αίρεση των σχετικών εγκρίσεων από το Διοικητικό του Συμβούλιο.

Του Ανταποκριτή της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΝΙΚΟΥ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...