Σάββατο, 4 Ιανουαρίου 2014

Γερμανία: Παρέμβαση Μέρκελ για Ρουμάνους και Βούλγαρους μετανάστες

Η όξυνση της αντιπαράθεσης για το ζήτημα της ελεύθερης πρόσβασης βουλγάρων και ρουμάνων πολιτών στη γερμανική αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2014 ώθησε την καγκελάριο Μέρκελ σε μία προσωπική παρέμβαση

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παρενέβη στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας με αφορμή την ελεύθερη διακίνηση ρουμάνων και βουλγάρων εργαζομένων στην ΕΕ.

Η όξυνση της αντιπαράθεσης για το ζήτημα της ελεύθερης πρόσβασης βουλγάρων και ρουμάνων πολιτών στη γερμανική αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2014 ώθησε την καγκελάριο Μέρκελ σε μία προσωπική παρέμβαση.

Η Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον αντικαγκελάριο και επικεφαλής των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με τον οποίο συμφώνησε να οριστεί την ερχόμενη Τετάρτη επιτροπή υφυπουργών για την επεξεργασία και διαχείριση του ζητήματος, δήλωσε την Παρασκευή στο Βερολίνο ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ.

Η πλήρης πρόσβαση των ρουμάνων και βουλγάρων πολιτών στη γερμανική αγορά εργασίας με το ξεκίνημα του 2014, έχει πυροδοτήσει έντονη συζήτηση στον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας. Το κλίμα επιβάρυναν ιδιαίτερα οι τοποθετήσεις των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, οι οποίοι ζητούν την επιβολή αυστηρότερων όρων για τη μετανάστευση, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ενός είδους επιδοματικού τουρισμού.

«Λείπει η ψυχραιμία στη διαχείριση της μετανάστευσης»

Κι άλλο «λάδι στη φωτιά» έριξαν χθεσινές δηλώσεις του Έλμαρ Μπροκ, ευρωβουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών και προέδρου της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στην εφημερίδα «Bild».

Σύμφωνα με τον Μπροκ, μετανάστες που έρχονται στη Γερμανία για τα επιδόματα και την ασφάλιση υγείας «πρέπει να στέλνονται γρήγορα πίσω στις πατρίδες τους».

Προκειμένου να αποφευχθεί η επανειλημμένη είσοδος μεταναστών στη χώρα, οφείλει να εξετάσει κανείς τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, συμπλήρωσε ο γερμανός ευρωβουλευτής. Όπως επισημαίνει στη DW ο Αντρέας Ποτ, διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας για τη Μετανάστευση του Πανεπιστημίου του Όσναμπρυκ: «Η συζήτηση για τη μετανάστευση από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία κυριαρχείται έντονα από φόβο. Αυτό που φαίνεται σε σύγκριση με άλλες χώρες και μου προκαλεί εντύπωση είναι ότι (σ.σ. στη Γερμανία) λείπει η ψυχραιμία στη διαχείριση της μετανάστευσης».

Το ζήτημα έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις από εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, αλλά και διαμάχη στους κόλπους της κυβέρνησης, με τα άλλα δύο μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού -Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες- να αποστασιοποιούνται από τη ρητορική των Χριστιανοκοινωνιστών.

Πηγή: Deutsche Welle
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...