Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014

Στουρνάρας από Βρυξέλλες: Πρέπει να είμαστε ετοιμοπόλεμοι

​«Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ, όχι ως χώρα σε κρίση, αλλά ως χώρα σε ανάκαμψη». Αυτό  δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.


Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ δίνοντας έμφαση στην ανάγκη ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και ειδικότερα στην ανάγκη ολοκλήρωσης του Ενιαίου Μηχανισμού Διάλυσης των τραπεζών (SRM). Παραδέχθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης θα είναι δύσκολες, πρόσθεσε, όμως, ότι «όπως λέει και ο Καβάφης, δεν είναι σημαντικός μόνο ο προορισμός, αλλά και το ταξίδι».


Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε επίσης πως η Ελληνική Προεδρία θα εργαστεί προς τη μεγαλύτερη εμβάθυνση και ολοκλήρωση της ΟΝΕ και πως θα διευκολύνει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αναφερόμενος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, ο Γ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η ελληνική Προεδρία θα παρακολουθήσει τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων με τρίτες χώρες, όπως με την Ελβετία και θα συνεχίσει να προσπαθεί για την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και μεταξύ τρίτων χωρών με την ΕΕ.

Σχετικά με την Ελλάδα, ο κ.Στουρνάρας τόνισε πως η χώρα μας έχει ολοκληρώσει περίπου το 70% των δομικών αλλαγών που απαιτούνταν, αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, όπως η απελευθέρωση ορισμένων επαγγελμάτων και των αγορών. «Περικόψαμε γραφειοκρατικές διαδικασίες και τώρα ξετυλίγουμε κόκκινο χαλί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενος για τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας, ο υπουργός είπε ότι τα οικονομικά στοιχεία δεν βελτιώνονται σε μία νύχτα. «Ζητούμε υπομονή», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η κατάσταση βελτιώνεται με ταχύ βήμα και η ανεργία, έστω και λίγο, έχει μειωθεί. Σε εννέα τομείς της οικονομίας έχουμε δει αύξηση των θέσεων εργασίας το τελευταίο τρίμηνο. Έχει ξεκινήσει αυτή η θετική πορεία. Μακάρι να μπορούσα να φέρω καλύτερα νέα. Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος της Ελληνικής Προεδρίας θα έχω καλύτερα νέα για την ανάπτυξη και για την ανεργία. Μετά από πέντε χρόνια, φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά που θα έχουμε θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη».

Μιλώντας για τις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Γ. Στουρνάρας επανέλαβε ότι στο Eurogroup τού Νοεμβρίου του 2012, τέθηκε η νομική βάση για περαιτέρω μείωσή του με τους κατάλληλους τρόπους, εφόσον τηρηθούν οι προϋποθέσεις. Βασικότερη προϋπόθεση, όπως είπε, είναι να πετύχει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα - που το πέτυχε το 2013.  Υπενθύμισε δε ότι υπάρχουν πολλές προτάσεις, μεταξύ των οποίων, η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, ή/και η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων.  «Πρέπει να είμαστε ετοιμοπόλεμοι και όταν ξεκινήσει η πραγματική συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους να είμαστε έτοιμοι γι να βάλουμε στο τραπέζι καλές ιδέες», κατέληξε ο Έλληνας υπουργός οικονομικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...