Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Τη βία στην Ουκρανία καταγγέλλουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι συναντώνται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, καταδίκασαν τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο Κίεβο μεταξύ φιλοευρωπαίων διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας. Παράλληλα, κατήγγειλαν τους καταπιεστικούς νόμους που υιοθέτησαν οι ουκρανικές αρχές.

«Η χρήση βίας (εναντίον διαδηλωτών) θα έχει επιπτώσεις και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την επιβολή κυρώσεων» κατά της Ουκρανίας, προειδοποίησε ο υπουργός εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκέβιτσους.

Η επιβολή κυρώσεων «δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα» της σημερινής συνάντησης των υπουργών, «όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι στο μέλλον» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Είναι πολύ σημαντικό να αντιδράσουμε» σημείωσε ο σουηδός ομόλογός του Καρλ Μπιλτ.

Ο Μπιλτ κατήγγειλε τους «καταπιεστικούς νόμους» που υιοθέτησε πρόσφατα το ουκρανικό Κοινοβούλιο. «Είναι οι πιο καταπιεστικοί νόμοι που έχει υιοθετήσει οποιοδήποτε Κοινοβούλιο στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες», υποστήριξε.

Οι βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο Κίεβο είναι «αποτέλεσμα των καταπιεστικών αυτών νόμων» υπογράμμισε ο Μπιλτ.

Βίαιες συγκρούσεις, από τις οποίες τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι, ξέσπασαν στο Κίεβο στη διάρκεια κινητοποίησης 200.000 αντικυβερνητικών διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την υιοθέτηση νόμων οι οποίοι ενισχύουν τις κυρώσεις σε βάρος των διαδηλωτών.

«Καταγγέλλω τη βία που σημειώθηκε» δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ. «Πιστεύω ότι ήταν λάθος η υιοθέτηση περιορισμών στο δικαίωμα στις διαδηλώσεις», πρόσθεσε.

Εξάλλου η Γαλλία, εκφράζοντας την ανησυχία της για την υιοθέτηση των νόμων αυτών, κάλεσε τις αρχές της Ουκρανίας να «σεβαστούν πλήρως τις διεθνείς δεσμεύσεις τους όσον αφορά τη δημοκρατία», όπως ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα στο κέντρο του Κιέβου .

Το πρωί της Δευτέρας, διαδηλωτές που παρέμεναν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ανεξαρτησίας παρά τις πολικές θερμοκρασίες, άρχισαν να πετούν σποραδικά πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Υγείας του Κιέβου, 103 άνθρωποι έχουν ζητήσει ιατρική βοήθεια από το ξεκίνημα των συγκρούσεων την Κυριακή και 42 από αυτούς διακομίστηκαν σε νοσοκομεία.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι σχεδόν 100 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί, 61 εκ των οποίων νοσηλεύονται. Η κυβέρνηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς έχει δεσμευθεί να σχηματίσει μια επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης ώστε να τερματιστεί η πολιτική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...