Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Τσεχία: Σχηματίστηκε κεντροαριστερή κυβέρνηση συνασπισμού

Τρία πολιτικά κόμματα στην Τσεχία ( Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες και το κεντρώο κόμμα ΑΝΟ) υπέγραψαν σήμερα Δευτέρα συμφωνία για τον σχηματισμό κεντροαριστερής κυβέρνησης, ενώ συμφώνησαν και στα υπουργεία ύστερα από τις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν τον Οκτώβριο στη χώρα.


Με βάση τη συμφωνία, ο 42χρονος ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών (CSSD) Μποχουσλάβ Σομπότκα θα αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας κι έτσι το κόμμα του θα επιστρέψει στην εξουσία ύστερα από σχεδόν οκτώ χρόνια κεντροδεξιάς διακυβέρνησης.


Τα κόμματα θα ζητήσουν τώρα από τον πρόεδρο Μίλος Ζέμαν να εγκρίνει τον διορισμό του Σομπότκα και του υπουργικού του συμβουλίου. Ο Ζέμαν προέρχεται από το ίδιο κόμμα με τον Σομπότκα, αλλά είναι εδώ και καιρό πολιτικά αντίθετος με εκείνον κι έχει υπαινιχθεί ότι μπορεί να απορρίψει κάποιους από τους προτεινόμενους υπουργούς του.

Ο συνασπισμός του Σομπότκα θα διαθέτει 111 ψήφους στην 200 εδρών Κάτω Βουλή, αλλά δεν είναι δεδομένη η σταθερότητά του.

Το μεγαλύτερο ερώτημα αφορά το νεοσυσταθέν κεντρώο κίνημα ΑΝΟ, το οποίο ήρθε δεύτερο στις εκλογές υπό την ηγεσία του επιχειρηματία Αντρέι Μπάμπις, που βάσισε την προεκλογική εκστρατεία του στη λαϊκή οργή κατά της διαφθοράς του πολιτικού κατεστημένου.

Ο Μπάμπις αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για την πιθανότητα σύγκρουσης συμφερόντων. Ο Μπάμπις είναι ιδιοκτήτης περισσότερων από 200 εταιρειών, κυρίως στον χώρο των χημικών και αγροτικών προϊόντων αλλά και των μέσων ενημέρωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τα σχόλιά σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...